„Jsme rádi, že přijel v tento politicky napínavý čas," vítal prezidenta Josef Hynek, rektor královéhradecké univerzity. Odpoledne musel prezident zpět do Prahy, aby jmenoval tři nové ministry.

Právě na univerzitě strávil Klaus nejvíce času. Absolvoval přednášku na oblíbené téma (mluvil o svém názoru na chování Evropské unie, jehož rozhodně není příznivcem), po ní debatu se studenty a nakonec autogramiádu.

Podepisoval především vlastní knihu nazvanou Evropská integrace bez iluzí. Její obsah byl základním mottem přednášky v posluchárně fakulty informatiky a managementu. Jeho vystoupení bylo tak trochu jako lákavý fotbalový zápas: bylo zkrátka vyprodáno, lavice plné, posluchači stáli i za dveřmi.

„Byl jsem tady hodinu a půl předem," říkal jeden ze studentů. Přesto seděl v nepohodlí na schodech…

O čem Václav Klaus mluvil? O Evropské unii i o kandidátech na příštího prezidenta. „Jsou někteří, po jejichž volbě bych měl pocit, že je nezbytné někam emigrovat," pronesl.

Na univerzitě strávil prezident (a samozřejmě jeho tentokrát ostražitá ochranka) hodinu a půl a pak vyrazil na Velké náměstí. Tam poobědval s primátorem Zdeňkem Finkem a také ozvláštnil jeden ze svatebních obřadů, které se ve včerejší numericky kouzelný den střídaly zběsilým tempem.

Tedy stejně rychle jako se měnil prezidentův středeční program.