Do akce se mohou zapojit všichni, kterým není zrovna příjemné při procházce či projížďce přírodou sledovat povalující se smetí.  V předchozím ročníku se v České republice uskutečnilo 1473 úklidů, zapojilo se 52 359 dobrovolníků (z toho 63 procent dětí) a sesbíralo se 1403 tun odpadu. Smyslem akce není „pouze" uklidit, ale ukázat dětem a vlastně všem ostatním, že odpadky se z okna osobního vozu zkrátka nevyhazují a že z přírody jen tak sami nezmizí.

Různorodé nálezy

Obyvatelé Mžan, Dubu a Stračovské Lhoty se po úspěšném minulém ročníku opětovně zapojili do uvedené celonárodní uklízecí akce. „V sobotu jsme se vydali na vycházku podél silnic zdejšími příkopy a sbírali jsme, co tam jiní úmyslně či neúmyslně zanechali. Někteří uklízeli v okolí Mžan, jiní v místní části Dubu a obyvatelé Stračovské Lhoty se rozdělili. Část se jich vydala po silnici na Mžany, část na Suchou a část na Pšánky," vysvětlil jeden z tamních organizátorů Tomáš Štayr ze spolku Ecoinstitut (ECI).

Mezi běžnými nálezy v podobě lahví, kelímků a pneumatik byla nalezena dvě jednorázová inzulinová pera, taška úhledně do alobalu zabalených svačin a také nečekaně jedna keška, která byla na místě samozřejmě zachována.  „Účast byla díky ne úplně příznivému počasí celkově lehce nižší než v minulém roce, ale i tak skvělá a ráda bych tak všem, co dorazili, poděkovala", dodala Irena Van Vuurenová, organizátorka z místní části Zavadilka, kde se sešlo účastníků nejvíce.

Další úklidovou akci připravuje sdružení už  v sobotu 16. dubna, kdy očistou projde svah pod silnicí spojující Hořice a Jeníkov. Sraz je v devět hodin u hořického Domova pro seniory a půjde se podél biologicky cenného údolí řeky Bystřice. „Díky přechozím úklidům už víme, že doopravdy stačí chuť a nadšení, protože pytli a v omezeném množství i rukavicemi pořádkumilovné účastníky vyzbrojíme my. A to, co si posbírají si domů odnést nemusí, protože odvoz a likvidace odpadu jsou již zajištěny a to díky vstřícnosti vedení Správy a údržby silnic Královéhradeckého kraje," zakončil předseda organizujícího hořického spolku ECI Tomáš Štayr.