Neutěšený stav hradeckého Velkého náměstí se v dohledné době jen tak nezmění.

Přestože stavební úřad v Hořicích dělá co je v jeho silách, zaměstnává ho spis, který formálně čítá kolem dva a půl tisíce stran – reálně se ovšem číslo blíží k dvojnásobku. V neposlední řadě i přes jeho rozhodnutí může dojít k dalším průtahům. „Řeší se například výzva o doplnění kvůli nový vlastníkům některých nemovitostí. Shání se souhlasy a další věci,“ uvedla vedoucí stavebního odboru v Hořicích Gabriela Vaňkátová s tím, že pokud se celá záležitost „zadrhne“ na těchto věcech, může to znamenat velký problém. „Může nastat takové množství eventualit, které věc urychlí, nebo naopak ještě déle zdrží. Proto se opravdu nedá odhadovat konečný verdikt dopředu,“ dodala Gabriela Vaňkátová. Hořičský stavební úřad by mohl v celé věci rozhodnout do konce tohoto roku.

To ovšem neznamená pro nákladnou rekonstrukci zelenou. Celá kauza se může protáhnout ještě na roky kvůli další možnosti odvolání, procesnímu pochybení či případně dokonce i soudnímu sporu.

Velké náměstí stále čeká na potřebnou rekonstrukci

Nákladné opravy hradeckého Velkého náměstí v nejbližší době jen tak nepřijdou. Kompletní proměnu náměstí řeší již několik měsíců stavební úřad v Hořicích. Tomu objemný spis přistál na stole kvůli možné podjatostí stavebního úřadu pod hradeckou radnicí. Ministerstvu pro místní rozvoj se mimo jiné nelíbila i angažovanost vedení hradecké radnice. Přes Krajský úřad Královéhradeckého kraje se tak téma rekonstrukce Velkého náměstí dostalo na nepoměrně menší hořičský úřad.

„Náš odbor to zatížilo hodně, dokonce se musel přijímat i nový pracovník,“ řekla vedoucí stavebního odboru v Hořicích Gabriela Vaňkátová.

I když úředníci s obsáhlým spisem „bojují“ co jim síly stačí, jejich verdikt ještě nebude pravděpodobně znamenat, že k plánované rekonstrukci hradeckého náměstí v brzké době dojde.

„Byla bych ráda, kdyby se to podařilo vyřešit do konce tohoto roku, ale rozhodně to nebude konec,“ uvedla Vaňkatová s tím, že do celé věci pravděpodobně zasáhnou odvolání či kvůli složitosti spisu i opravy drobných procesních pochybení. V krajním případě se i přes následné posvěcení krajem může téma rekonstrukce Velkého náměstí dostat i před soud.

Spor o parkoviště
Proti plánované podobě proměny Velkého náměstí se postavil Spolek pro kvalitu života i formou petice.

Velký nesouhlas sklidilo především řešení parkovacích míst, jejichž počet chtěla hradecká radnice podle petentů omezit.

„V tomto případě je odhad pozdržení – s ohledem na konečné pravomocné rozhodnutí – v rámci několika roků reálný,“ dodala Vaňkatová.

Paradoxní podjatost

Bezútěšný stav vozovky na Velkém náměstí se mohl v tomto roce již měnit, kdyby do celé věci nezasáhlo ministerstvo pro místní rozvoj. To odebralo nákladnou záležitost z kompetencí hradecké radnice, protože se mu nelíbila přílišná – především mediální – angažovanost představitelů města a vyslyšelo argumentům Spolku pro kvalitu života.

„Neumím si představit, že člověk, který chce ve městě něco postavit nebo opravit, protože je to ošklivé, je podjatý. To mi přijde jako nesmysl,“ řekl před časem Hradeckému deníku primátor města Zdeněk Fink.