První etapa demoličních prací, které budou předcházet samotné přestavbě, je na dohled. V říjnu by měli dělníci odstranit střechy, sedačky a nadzemní části západní tribuny. „Zahájením demolice tak fakticky začíná výstavba nového fotbalového stadionu v Hradci Králové,“ uvedl mluvčí hradecké radnice Petr Vinklář.

„Konečně se práce na novém fotbalovém stadionu přesouvají od jeho virtuální podoby na výkresech a od stolů a razítek úředníků přímo do terénu, na staveniště stadionu,“ doplnil náměstek primátora Jindřich Vedlich s tím, že předpokládaná cena v první etapě demolice se pohybuje kolem pěti milionů korun bez daně.

Otevření nového useku D11 u Hradce Králové
Vyzkoušeli jsme, jak nejrychleji a nejpohodlněji na D11

Konkrétní částka má vzejít až z následného výběrového řízení.

Začátek podzimu tedy přinese odstranění střechy, sedaček a stánků. V další etapě se dělníci vrhnou na odvážení valu pod západní tribunou.

ČEKÁ SE NA POVOLENÍ

V současné chvíli má stadion vydaný demoliční výměr a územní rozhodnutí. Pro samotnou výstavbu bude však potřeba získat ještě stavební povolení.

„Vydání stavebního povolení předpokládáme ještě v tomto roce,“ dodal k termínu Vedlich.

Legendární „lízátka“ zůstanouVŠESPORTOVNÍ STADION v Malšovicích, který je přezdívaný Pod lízátky, začal veřejnosti sloužit v roce 1960. V průběhu let ho potkaly dílčí úpravy. Částečně byl přestavěn v letech 1960, 1974, 2007, 2012 a naposledy prošla v loňském roce proměnou i východní tribuna. Hradecký svatostánek patří mezi největší svého druhu v České republice. Přesto neodpovídá mezinárodním standardům. I proto hradecká radnice rozhodla o nákladné rekonstrukci, která má vyjít na 550 milionů korun.