„Já už jsem se na vás také strašně moc těšil. Doufám, že spolu zažijeme spoustu krásných chvil a že si tu najdete spoustu nových kamarádů," usmíval se na děti od začátku jejich kantor.

První hodina byla hlavně o seznamování. A také o tom, co děti dělaly přes prázdniny. „Já jsem byl s tatínkem ve Francii," vykřikoval hlasitě Santy. „V létě jsem byla se ségrou u babičky. Má dva psy," vyprávěla zase sedmiletá blondýnka Ema.

„A víte, co vás v první třídě čeká?" ptal se dál vyučující. „Hlavně úkoly," rozesmál učebnu jeden z malých školáků. „Budeme se učit psát a počítat," hlásila se hned se správnou odpovědí jeho spolužačka Terezka.

Škola volá! Dětem odzvonily prázdniny

Hradec Králové - „Také se budeme učit číst, budeme se učit třeba o zvířátkách a o kytičkách nebo o tom, jaká jsou roční období. A budeme mít také hudební a výtvarnou výchovu. Čeká nás toho opravdu hodně. A hned v září i jeden výlet do perníkové chaloupky," sliboval za nadšeného povykování třídy plné dětí pan učitel.

První den propršel

Podobně jako na „Gočárovce" vypadalo pondělní propršené ráno na Základní škole Habrmanova. I když se zvonek rozdrnčel až v osm hodin, první nedočkavci s deštníky v ruce se sem trousili už o půl hodiny dříve.

První třídy tu letos otevřeli dvě. Jednu z nich, do které zasedne 21 dětí, povede učitelka Jana Lemonová, která si nastupující školáky hned od začátku získala. Hlavně proto, že ji při zahájení letošního školního roku asistoval plyšový krteček.   (skr)

Anketa: Hradecký deník se zeptal prvňáčků, čím by chtěli být, až vyrostou

Nikola Skálová, ZŠ Habrmanova: Já si už odvždycky přeju stát se doktorkou. Líbilo by se mi léčit lidi, aby je nic nebolelo, aby dlouho žili a byli tu se svými kamarády a zvířátky.

Zuzana Zajícová, ZŠ Habrmanova: Až vyrostu, tak chci být určitě slavnou jezdkyní na koni a vyhrávat ty největší závody všude možně po světě, protože mám koně moc ráda.

Robin Pop, ZŠ Habrmanova: Až budu velký, chtěl bych být zedníkem jako táta a chodit úplně každý den do práce takovou velkou žlutou bránou jako on. Doufám, že se mi to splní.

Henrika Sampford, ZŠ Josefa Gočára: Čím bych chtěla být? Nad tím jsem ještě moc nepřemýšlela a tak nevím. Bavilo mě chodit do školky a teď už se těším, jak budu každý den chodit do školy.

Matyáš Polák, ZŠ Josefa Gočára: Až budu velký, tak bych se chtěl stát policistou. Mohl bych pak chytat zločince. Třeba lidi, co moc rychle jezdí autem po městě a jsou nebezpeční.

Tereza Opletalová, ZŠ Josefa Gočára: Chtěla bych se stát veterinářkou, protože mám moc ráda zvířata. Máme doma pejska, ale jednou bych si chtěla pořídit taky želvu a kočku.

„Největší odměnou je, když začnou krásně číst," říká učitelka čerstvých prvňáčků

První školní den v královéhradecké ZŠ Habrmanova.Hradec Králové - „Nejsou moji první," říká s úsměvem dlouholetá kantorka Základní školy Habrmanova v Hradci Králové Jana Lemonová.

Řeč je o plné třídě prvňáčků, kteří dnes zasedli do lavic 1.B a započali tak povinnou školní docházku. „Vždycky je mám první a druhou třídu, pak je posílám dál. Je to trochu smutné, člověk si je vypiplá, naučí je spoustu věcí a pak po dvou letech začíná úplně odzačátku," vypráví Jana Lemonová.

Na vyjukané prvňáčky už používá léty osvědčené metody. Při výuce jí třeba dělá společnost plyšový maňásek krteček, který za každou správnou odpověď malé školáky pohladí. „Jindy zase rozdávám bonbóny nebo drobné odměny jako jsou různé přívěšky na klíče nebo klíčenky," vysvětluje Lemonová.

Jmenovka s obrázkem

Každý prvňáček má v její třídě také vlastní jmenovku 
s unikátním obrázkem, který si sám vybere. Letos se nějvětší oblibě těšila maková panenka, motýl Emanuel a Rákosníček.

S nadšením, kterým děti v 1.B na „Habrmance" v pondělí oplývaly, se paní učitelce nepřestávaly chlubit školními aktovkami, penály a dalšími pomůckami, které si na první školní rok pořídily. „Tohle člověka vždycky zahřeje, to jejich nadšení a elán. Největší odměnou pro mě osobně ale je, když začnou krásně číst, když se děti usmívají a mají radost z toho, co se ve škole naučily. A hlavně, když za mnou přijdou a svěří se mi, že do školy chodí moc rády," neskrývá dojetí Jana Lemonová.

Děti si kromě nových zážitků odnesly spousty dárků a odměn. Mezi nimi také kufřík s modelínou, pravítky a dalšími zábavnými prvky, které jim zpříjemní školní chvíle.

Michaela Zumrová

Učitel: Povolání pedagoga máme v rodině, učí sestra i maminka

Hradec Králové /ROZHOVOR/ - Své poprvé si 1. září neodbyli jen prvňáci, ale také učitel Jiří Pavlata. Prvně se totiž ocitnul v kůži třídního učitele. Na Základní škole Josefa Gočára povede celkem 23 dětí.

První školní den v královéhradecké ZŠ Josefa Gočára.Dětem jste při zahájení říkal, že jde o vaši první třídu. Čili jste ještě nikde neučil?
Dva roky jsem dělal při škole asistenta pedagoga a občas jsem suploval. Takže jsem se dostával k prvňákům jen vzácně. Tohle je moje první třída, první třídnictví a hned s prvňáčkama.

Jak se na to těšíte?
Těším se moc.

Jsou tu také věci, kterých se obáváte?
Jen toho, abych jim to všechno správně vysvětlil a naučil je dobře číst a psát. To bude těžké. Ale je tu spousta starších a zkušenějších kolegyň a ty mi určitě rády poradí, když to budu potřebovat.

Na první pohled bylo vidět, že to s dětmi umíte. Často se smály 
a byly z vás nadšené.
Ony byly veselé i proto, že se znají ze školky, takže je hned od začátku vidět, že je to silná parta.

Povolání učitele nebývá u muže úplně obvyklé. Co vás k němu přivedlo?
Studoval jsem pedagogickou fakultu v Brně spolu se starší sestrou, která také učí. Maminka je také učitelka. Takže to máme v rodině.

Jak vypadají pro učitele prázdniny? Jsou to dva měsíce volna nebo školnímu roku předchází náročná příprava?
Příprava je náročná hlavně poslední srpnový týden, kdy jsem se snažil vyzdobit si třídu. Navíc jsme měli i školení. Předtím si ale člověk stihl odpočinout.

Celou třídu jste vyzdobil ve stylu Doby ledové, což zaujalo na první pohled děti i rodiče. Jak vás to napadlo?
To už jsou zkušenosti z předchozího zaměstnání. Dnes už moc krteček nefrčí, děti sledují Dobu ledovou, Shreka a podobné věci.

S jakým pocitem odcházíte domů po prvním školním dni?
Já jsem spokojený, líbilo se mi to a věřím, že spokojené budou i děti a ve škole se nám spolu bude líbit.   (skr)