I několik desítek Romů, křik a kolem pobíhající děti. Klasická situace před Obchodním centrem Atrium v centru Hradce Králové.

Manažerka Atria dokonce v dopise primátorovi vyzývá město k akci. „Tady nemáte co dělat, cikáni," ozývá se z jedné strany. „Jsme na veřejném prostranství, můžeme tu být," odpovídají sborem Romové.

Je úterý kolem třetí odpoledne – situace graduje. Přijíždí hlídka městské policie a snaží se vše uklidnit. „Nemají právo nadávat nám do cikánů," křičí jedna 
z žen. „To nemají," odvětí policista a dodává, že Romové by tu zase měli udržovat pořádek a ohlídat si děti. V podstatě nic jiného než domluvu použít nelze. Nikdo totiž nespáchal trestný čin.

„Prostranství kolem Atria je součástí každodenních kontrol, situaci tam monitorujeme," sdělila mluvčí městské policie Eva Čížková. Což je pravda. Hlídky městské policie se u obchoďáku objevují i několikrát denně v nepravidelných intervalech.

„Zvýšenou pozornost věnuje problému i Policie České republiky," připouští její mluvčí pro Královéhradecký kraj Lenka Burýšková. „Snažíme se u Atria udržet pořádek, spolupracujeme s městskou policií i magistrátem města," dodává.

To však nestačí manažerce Atria Lence Valentové. „Situace začíná být neúnosná. Naše bezpečnostní agentura dělá, co může, a snaží se skupiny vykazovat ven," říká.

Odrazují nakupující

Manažerce vadí především to, že se Romové sdružují před obchodním domem a odrazují návštěvníky. „Nic nekupují, jen se velmi nahlas baví, děti lítají, starší nám kouří na schodech a zabraňují vstupu nakupujících," píše v dopise.

Magistrát se snaží problémy s romskou menšinou rovněž řešit. „Téma se několikrát zabývala komise pro rodinu a sociální prevenci," potvrzuje mluvčí Magdalena Vlčková.

„Město zažádalo o přidělení finančních prostředků na dva asistenty prevence kriminality, kteří by mohli být nápomocni strážníkům i v této lokalitě. Součástí žádosti, která je ve schvalovacím procesu a zatím neznáme výsledek, jsou i finanční prostředky na pořízení pěti kamer, které výrazně pomůžou v monitoringu této lokality," dodává mluvčí Vlčková.

„Vyhazují nás i z hřiště," říká Rom

Martin Duna je třicetiletý Rom 
v invalidním důchodu. Včerejší hádka se ho velmi dotkla. „Proč za námi nikdo nepřijde normálně a lidé hned sprostě nadávají," ptá se.

Proč si nehrajete s dětmi někde jinde než před Atriem?
Nemáme kam jít. Když jdeme na dětské hřiště, lidé také hned volají policii. Stalo se to už několikrát.

Jsou však stížnosti, že tady děláte hluk…
Naše děti jsou živější, nepopírám. Nechceme ale dělat problémy.

Jak reagujete na nadávky?
Žijeme v jednom městě, musíme najít společnou cestu. Ne se jen ohánět rasovým původem. Lidé nás mají nějak zaškatulkované a těžko se té nálepky zbavíme.

Veronika Skřivanová