Integrace romské komunity do společnosti? Stále diskutovaný problém, který se snaží vyřešit úspěšně či neúspěšně obce nejen na Hradecku. Nejpočetnější komunity žijí v krajském městě a Novém Bydžově.

„Stěžejním programem, který realizujeme na území města Hradec Králové, je teréní sociální práce. Dva naši pracovníci fungují přímo v romské komunitě. Nejsou to úředníci, ale lidi zvenčí, takže je Romové neberou jako cizince,“ uvedl vedoucí sociálního odboru města Marek Šimůnek.

Nejpočetnější komunita ve městě se nachází v ulicích Okružní a Pražská. Z celkového počtu obyvatel města tvoří romskou menšinu podle hrubých odhadů asi 1000 lidí.

Dlužit nájemné? Nic neobvyklého

Největší problémy s touto menšinou má město v oblasti bydlení, především dluzích za nájemné. Další složitou otázkou je velmi vysoká míra nezaměstnanosti a docházka dětí do školy. Extrémně početná skupina Romů žije v Novém Bydžově. Překračuje dokonce celorepublikový průměr téměř o dvě procenta.

„Samozřejmě tuto situaci řešíme, a proto jsme vytvořili program pro sociálně slabé občany. Mezi ně patří i Romové. V tuto chvíli děláme vše, co je v našich silách, abychom je začlenili do většinové společnosti. Pokud to bude marné, budeme se snažit stále dál,“ poznamenal starosta města Pavel Louda.

Doplnil, že mají stejné potíže jako Hradec Králové. „Pokud se týká dlužných částek na nájemném, tak se je snažíme získat i legislativní cestou,“ upřesnil.

Kriminalita v Novém Bydžově podle zpráv tiskové mluvčí Policie ČR v Hradci Králové Anny Pešavové oproti loňskému roku stoupla. Avšak jak doplnil Milan Dušek z obvodního oddělení novobydžovské policie, nelze říci, že to mají na svědomí Romové. „Takto se statistika nevede. Navíc můžu říci, že stoupající tendence u kriminálních činů je spíše obecná,“ uzavírá Dušek.