Začaly se totiž šířit zprávy, že radnice nebo sám starosta objednal na uplynulou sobotu zásah extrémistů ve městě. To opět vyvolalo znepokojení. „Nabídku pravicových radikálů jsme jasně odmítli, není to žádné řešení a touto cestou určitě jít nechceme. Ale mnozí si toto prohlášení vytrhli z kontextu. Proto jsme se obrátili na policii,“ uvedl starosta Nového Bydžova Pavel Louda.

Dál tu pokračují bezpečnostní opatření. „V zájmu bezpečnosti platí krátkodobá opatření, ale zároveň se snažíme dohodnout i na těch dlouhodobějších.

Pokračují preventivní kontroly státní a městské policie. Zároveň jsem jednal s ředitelem Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje Petrem Přibylem,“ říká starosta Nového Bydžova Pavel Louda. Například by tak mělo platit, že Nový Bydžov jako posilu získá čtyři pět policistů, kteří sem přejdou z Nechanic. „Chceme, aby tito policisté byli skutečně v ulicích vidět, aby se jejich administrativní práce alespoň částečně omezila a oni se dostali na padesát procent „papírování“ a padesát procent pochůzkářské práce,“ doplnil Louda.

Setkal se také se zástupci Jaroměře, aby si vzájemně vyměnili zkušenosti se soužitím s menšinou. A budou v těchto setkáních se zástupci dalších měst pokračovat. V plánu je také „kulatý stůl“ vedení města se zástupci romské menšiny.

Velkým přáním starosty je, aby se situace ve městě konečně zklidnila.

JAK TO VIDÍ Petr Kuřík, zastupitel kraje za ODS

Jak se díváte na bezpečnostní opatření radnice v Novém Bydžově?

Radnice v Novém Bydžově na Královéhradecku vyhlásila po několika přepadeních a znásilnění boj problémovým Romům. Město založilo speciální komisi pro bezpečnost a chce posílit městskou policii. Starosta Pavel Louda bude usilovat o zavedení kamerového systému a omezení vyplácení sociálních dávek lidem, kteří budou přistiženi u hracích automatů.

Podle zdejších občanů je přepadávání za bílého dne doslova na denním pořádku. Lidé v Novém Bydžově začali kvůli častým incidentům také podepisovat petici, ovšem plno se ji bojí podepsat, protože mají z Romů strach.

Opatření bydžovské radnice rozpoutalo mezi lidmi diskusi, která většinou souhlasí s názory starosty. Ovšem najdou se i opačné hlasy, které jeho kroky proti Romům odsuzují. Tyto názory však odmítám, ledaže by někdo dokázal nepravdivost jeho vyjádření k případům, které se v poslední době v Bydžově odehrávají.

Ve veřejné diskusi odmítám rovněž reakci paní Šiklové, která přirovnává chystaná opatření k fašizujícím tendencím. Právě ji jsem považoval za osobnost, jež stojí na straně práva, proto je zarážející, že zcela pomíjí (ostatně není sama) situaci postižených, zejména znásilněné dívky.