V těchto dnech ukončuje svou česko-izraelskou misi a stěhuje se do Moskvy, kde se stane novým mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Státu Izrael pro Ruskou federaci. Skutečnost, že velvyslanec působící v České republice pokračuje přímo na takto prestižní post, je ojedinělá a významná i pro naši zemi.

Královéhradecký kraj byl jedním z míst, která během své mise J. E. Gary Koren navštěvoval nejčastěji. Právě Hradec Králové byl prvním městem mimo Prahu, které velvyslanec navštívil. A symbolicky bude i tím posledním. Po slavnostním obědě se přemístí zpět do Prahy, kde se naposledy setká s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem - před tím, než počátkem týdne odletí do Moskvy.

Hlavním bodem návštěvy velvyslance je slavnostní oběd pořádaný ředitelem Centra Sion Denisem Doksanským na jeho počest a rozloučení se s ním. Mezi osobnostmi, které se s Jeho Excelencí rozloučí, budou například europoslanec Tomáš Zdechovský, polský poslanec EP a bývalý ministr kultury Bogdan Zdrojewski, dále poslanci ČR Robin Bönisch a Jiří Štětina a náměstci hejtmana Martina Berdychová a Aleš Cabicar.

Vernisáž a číše vína

V návaznosti na slavnostní oběd velvyslanec ve 14 hodin krátce zavítá na zahájení nové vernisáže fotografií z cyklu Ludzie Bogdana Zdrojewského, který je zároveň uznávaným fotografem.

Bezprostředně poté ve 14.30 hodin navštíví výstavu fotografií Robina Böhnische s názvem Etiopie - naše africká kolébka ve vědecké knihovně, kde se zúčastní číše vína na jeho počest pořádané poslancem a předsedou parlamentní skupiny ČR - Izrael Böhnischem.

Gary Koren (uprostřed).Zdroj: archiv Sionu

Izabela Matyasiková