V ambulanci tradiční čínské medicíny Fakultní nemocnice Hradec Králové se muž několik týdnů podrobuje ušní akupunktuře. „Už tři neděle nekouřím," řekl novinářům.

Spolu s ním se v ambulanci od konce ledna, kdy byl program zahájen, léčí dalších devět lidí. „Navázali jsme na program nekuřácké nemocnice, který byl ve Fakultní nemocnici spuštěn loni," vysvětlil vedoucí lékař ambulance František Musil.

Dodal, že se tou dobou shodou okolností zúčastnil na pozvání čínských kolegů sympozia, které se věnovalo závislosti na tabáku a její léčbě z pohledu tradiční čínské medicíny. Podle něj to byla inspirace i impuls. „Po domluvě s vedením fakultní nemocnice jsme zahájili tento cílený léčebně preventivní program," uvedl lékař.

Zákrok spočívá v zavedení krátkých jehel do ušního boltce, do místa, kde leží specifické akupunkturní body, které ovlivňují abstinenční příznaky.

Pacient, který má aplikovanou akupunturu, tak může snáze přestat kouřit, protože necítí abstinenční příznaky.

Pětitýdenní program je zahájen vstupním lékařským vyšetřením a psychoterapeutickým pohovorem, pak lékař zavede první jehličky.

Každý týden je pacient pozván znovu. „Zjistím, zda se projevují abstinenční příznaky, zda omezil kouření nebo přestal kouřit úplně," vysvětlil František Musil. Kombinace zavedených jehel je podle něj fixní, ale během odvykání se mění v závislosti na konkrétních abstinenčních příznacích. Standardně se provádí pětkrát. Většina pacientů, kteří na léčbu docházejí, už od začátku počet vykouřených cigaret výrazně snížila.

Jiří Judl vydržel bez cigarety tři týdny. „Proto už jen pokračujeme v udržování toho léčebného účinku, abychom zamezili rozvoji abstinenčních příznaků," uvedl lékař.

Sto krabiček ročně
Závislost na tabáku je v Česku příčinou každého šestého úmrtí. Spotřeba cigaret v ČR podle ČSÚ v roce 2015 meziročně stoupla o 3,1 procenta. Jeden člověk v průměru vykouřil 2010 cigaret, tedy přibližně 100 krabiček. Podle Eurostatu je mezi Čechy 28,7 procenta aktivních kuřáků. ČR je mezi 27 státy EU na osmém místě, vede Bulharsko.

Po ránu ještě mrzne na terase

„Aktivně jsem kouřil asi čtyřicet let, desetkrát jsem se pokoušel přestat, ale nikdy se mi to nepodařilo na déle než tři neděle nebo měsíc. Jenže pak jsem začal pociťovat, že jsem dušný a zahleněný," vypráví pacient.

Tehdy se rozhodl, že opravdu skončí, a právě v té době se doslechl o programu v ambulanci tradiční čínské medicíny. Ještě na začátku roku kouřil v průměru 25 cigaret denně, dnes ani jednu..

„Teď mám spíše motorický neklid, potřebuji mít něco v ruce. Tak jsem si koupil elektronickou cigaretu bez tabáku," přiznává Jiří Judl a líčí, že se nedokázal vzdát svého ranního zvyku jít si hned po probuzení zakouřit. Dnes si proto vezme elektronickou cigaretu, jde mrznout na balkon – a jak říká „upustit trochu páry".

Psychotronik se neosvědčil

„Předtím jsem to zkoušel vůlí, pomocí léků i magnetů. I u psychotronika jsem byl. Poručil mi: Teď nebudeš kouřit. Jen co jsem vyšel ven, hned – šup tři cigarety. Tak se ukázalo, že nemá pravdu," vypráví Jiří Judl.

Pojišťovny léčbu ušní akupunkturou nehradí. Pacient musí ambulanci zaplatit sám. Pětitýdenní odvykací kúra vyjde na 1500 korun. „Stále je to levnější, než kdybych kouřil," konstatuje pacient.

Proti této kúře nejsou ani odborníci. „Může být alternativou pro pacienty, kteří primárně odmítají farmakologické metody, nebo ty, u nichž nefungují," řekl lékařský náměstek nemocnice Karel Malý.