Tábor poprvé děti zaplnily v roce 1997. „Pro nás to byl klíčový projekt, který dal vzniknout Salingeru. Do této doby jsme fungovali spíše jako dobrovolníci a nadšenci, tábor byl taková odrazová meta,", přibližuje ředitelka organizace Iva Rosíková a dodává: „Nyní se chceme zaměřit více na každodenní činnosti šesti středisek, které provozujeme, a věnovat se převážně práci v rodinách."

Letní výchovně rekreační tábor každoročně podporoval děti, které pocházely ze sociálně slabých rodin. Ty byly vytipovávány pracovníky magistrátu. Cílem projektu bylo na děti výchovně působit, motivovat je k aktivnímu trávení volného času, učit je společenským i hygienickým návykům.

„Důležitou součástí byla práce v nastavování hranic a řádu, se kterou měly některé děti minimální zkušenost," vysvětluje Jana Macková, táborová vedoucí několika ročníků.

Na táboře se za tu dobu vystřídalo na stovky dětí. Některé se účastnily pravidelně a bylo možné sledovat, jak dospívají. Díky volnočasovým aktivitám se dalo odpozorovat nadání dětí a dát tak doporučení do zájmových kroužků či zařízení, kde se jim mohli dále intenzivně věnovat. „Nikdy nezapomenu na příběh jednoho chlapce s velkými výchovnými problémy. Podařilo se mu na táboře ujít velký kus cesty, což přispělo k tomu, že mohl po návratu z tábora zůstat ve své vlastní rodině," vzpomíná táborový vedoucí Vít Čejka.