Přestože v roce 2009 zasáhla Česko naplno finanční krize, na ochotě veřejnosti dávat peníze na dobročinné účely se to neprojevilo.

Vyplývá to z údajů Fóra dárců které provozuje dárcovské SMS zprávy, které patří mezi nejoblíbenější způsoby, jak Češi na charitu přispívají. Zatímco v roce 2007 poslali jeden milion a 336 tisíc DMS zpráv, loni 1 milion a 323 tisíc zpráv, letos od ledna do října 1 milion a 393 tisíc dárcovských zpráv.

Stejně jako před Vánocemi pravidelně roste objem darovaných peněz, přibývá také pokusů o podvody a falešné sbírky. „Již delší dobu registrujeme obavy některých individuálních dárců, že jimi věnované prostředky nemusejí dojít na místo plánovaného určení pomoci,“ říká Pavlína Kalousová, výkonná ředitelka Fóra dárců. Organizace se proto rozhodla na jednom místě zveřejnit seznam prověřených organizací, s nimiž dlouhodobě spolupracuje a u nichž garantuje využití peněz správným způsobem. Vznikl tak projekt darujspravne.cz a stejnojmenné internetové stránky.

„Vnímáme, že je důležité podporovat správné a odpovědné dárcovství, které přinese pozitivní změnu nejen do života potřebných, ale i celé společnosti,“ říká Tereza Maxová z Nadace Terezy Maxové dětem.

„Konečně dáme možnost přispívat i drobným dárcům, a tím budovat onu vyspělou občanskou společnost, po které neziskový sektor tolik volá,“ doplnila Lejla Abbasová, mluvčí ministra pro lidská práva a zástupkyně Nadačního fondu Asante Kenya.

Mezi prověřenými organizacemi budou nejdříve ty, které používají dárcovské SMS, jejich okruh se postupně rozšíří.
Celkem bylo od počátku spuštění služby DMS, tedy od jara roku 2004, díky dárcovským zprávám pro neziskové organizace vybráno více než 264 milionů korun. Český vynález od té doby pomáhá charitě v několika dalších zemích světa.