Svůj v pořadí už pětadvacátý ples uspořádá v sobotu 13. února od 20 hodin v nechanickém kulturním domě Janákův východočeský sbor selských jízd Nechanice. Pokud ještě nemáte program na předvečer sv. Valentýna, vyveďte svého partnera nebo partnerku do společnosti. Ač je tento svátek přijímán s rozporuplnými názory, třeba se vám to v daném případě vyplatí.

„Naše plesy jsme dříve pořádali v Hněvčevsi. Cestu si tam vždy našlo okolo pěti set lidí. Časem však byl o něj čím dál menší zájem, až se pro nás stal sál příliš velký. A tak jsme oslovili město Nechanice. Náš spolek ho má v názvu, což byl důvod k jednání. Nechanická radnice nám vyšla vstříc. Smyslem plesu, který dnes patří k tradicím, je, aby se lidé pobavili, zatancovali si a pohovořili o tématech, která mají na srdci. Díky sponzorům a podporovatelům máme i hodnotnou tombolu, v níž můžete ledacos pěkného vyhrát. Vždy je v ní okolo dvou set cen. Odnést domů si můžete například uzenou kýtu, vepřovou hlavu, brambory, obilí od sedláků nebo různé poukázky. Je to náš jediný zdroj příjmů, který máme, a tak se snažíme," řekl dlouholetý starosta Selské jízdy Nechanice Otakar Divíšek.

Janákův východočeský sbor selských jízd Nechanice se účastní mnoha akcí.Poslední náčelník

Pokud by vás zajímalo, kde se vzal název Janákova východočeského sboru selských jízd Nechanice, vězte, že to byl poslední zemský náčelník Selské jízdy před ukončením její činnosti německými okupanty za druhé světové války. Na jeho památku byl sbor takto pojmenován.

„Za dobu našeho působení se toho změnilo hodně. Když jsme po listopadové revoluci v roce 1989 obnovili činnost, měli jsme na sto padesát členů. Dnes je nás okolo čtyřiceti. Z toho je pět jezdců s licencí, kteří jezdí dle pravidel České jezdecké federace. Navíc ubývá pamětníků a těch, kteří chtějí dělat něco pro druhé. Myslím, že aktivity, které jsme si předsevzali, se nám daří, alespoň částečně, plnit. Účastníme se závodů a akcí, kde nechybí děti. Selská jízda je dobrovolný spolek lidí, kteří mají úctu k tradicím a mají rádi koně. V našich řadách je několik čestných členů, kteří mezi nás už sice nechodí, ale stále se o spolkové dění zajímají," dodal Otakar Divíšek.

Oslavy i setkání

Zástupci Selské jízdy Nechanice se každoročně 28. října účastní vzpomínkových akcí pořádaných ke vzniku samostatného Československa na královéhradeckém Masarykově náměstí, jsou na Krajských dožínkách, neodmítnou účast na setkání rodáků. Před třemi lety se na pozvání kardinála Dominika Duky účastnili i s koňmi vzpomínkových akcí v předvečer státního svátku 27. září u sochy sv. Václava v Praze. Dosud nejvyšší dosažnou metou však pro ně bylo pozvání armádního generála Vlastimila Picka, starosty Brandýsa nad Labem Staré Boleslavi, doprovázet společně se Selskou jízdou Jana Žižky z Trocnova a Selskou jízdou Český ráj z Turnova převoz ostatků sv. Václava do tamního stejnojmenného kostela. Mezi novější akce, kdy neodřeknou účast, patří soutěž v kosení luk Orlický sekáč v Nebeské Rybné na Rychnovsku, která patří mezi tradiční akce Orlických hor.

Eva Ženíšková