Takzvaný Happening pro Kaštanku přilákal desítky, možná až stovky, lidí, kteří zavítali pod koruny stromů. Význam celé akce spočíval v tom, že organizátoři chtěli opět upozornit na nejasnou budoucnost tohoto stromořadí. To by mělo podle původních plánů, minimálně z velké části, ustoupit výstavbě další železniční trati mezi Hradcem Králové a Pardubicemi.

Iniciátorem setkání byl spolek Kaštanka, který se již delší dobu zasazuje o to, aby se našlo lepší řešení při plánovaném rozšiřování železnice a nezahrnovalo by kácení starých kaštanů, které jsou symbolem místní části východočeské metropole.  „Dnes se koná takový dětský den, respektive odpoledne, které je určeno i pro dospělé. Už přes půlroku se jako spolek scházíme, tak jsem si řekli, že by mohlo být fajn udělat podobnou akci a rozšířit podvědomí o tom, za co se zasazujeme," okomentoval smysl akce předseda spolku Ondřej Samek.

Lidé, kteří ve slunné sobotní odpoledne na „setkání" přišli měli i možnost podepsat petici za záchranu stromů. V současné době je na listině přes dva a půl tisíce podpisů.

Odpoledního programu si radostně užívaly především děti. Připraveno bylo i hudební vystoupení Urban robot či Sasanki band. Výtěžek z akce půjde na aktivity zaměřené na záchranu aleje.