Paralelní konání největší letecké akce zaměřené na vrtulníky s Rally a Autosalon Show přilákalo v loňském roce na letiště více než dvacet tisíc diváků. Jednotný vstup a dva programy, tedy nejrozsáhlejší motoristickou a leteckou show v České republice, si diváci užijí i letos.

Nejdříve odborníci

Páteční den bude tradičně věnovaný zejména odborníkům z řad složek integrovaného záchranného systému (IZS) a partnerům obou akcí. Veřejnost si užije sobotní celodenní program letecké a automobilové show. „Obě akce patří již několik let k nejoblíbenějším tohoto typu. Jejich spojení je velkou výhodou pro diváky, kteří si rychlost ve všech podobách užijí na zemi i ve vzduchu po celý den," říká za organizátora Helicopter Show Daniel Tuček a jedním dechem dodává: „V rámci leteckého dne bude připraven opravdu bohatý program včetně premiéry, která na královéhradeckém nebi nebyla ještě k vidění. Dopoledne budou probíhat ukázky činnosti Policie ČR, Hasičských záchranných sborů ČR i zdravotnické záchranné služby. Chybět rozhodně nebude ani hromadná nehoda se zásahem složek IZS společně s vrtulníky, která je divácky nejžádanější."

Vozy chybět nebudou

Spojení dvou akcí se osvědčilo a diváci nepřijdou ani o motoristickou část. „Areál Czech Ringu připravuje pro diváky Rally Show ty nejlepší české i zahraniční teamy z motorsportu (rally, drift, formule, okruhy, vrchy, offroad – Dakarské speciály). Chybět rozhodně nebudou závodní legendy ani historické i současné sportovní vozy a veteráni. Ukázka novinek většiny světových automobilek diváky okouzlí na Autosalon Show," láká diváky organizátor Karel Pohner.

Na vlastní kůži

Nezapomenutelné zážitky na vlastní kůži budou jedním z lákadel letošního ročníku. Jízdu ve většině závodních speciálů na rally duálním okruhu se skokem přes most, v okruhových speciálech nebo v extrémním terénu bude možné za kredity vyzkoušet přímo na místě.

Rychlost zažijí návštěvníci v nejnovějších modelech aut nebo za zády zkušených pilotů ve vzduchu. Opravdové dětské závodní stroje vybavené bezpečnostními prvky si otestují i nejmenší závodníci. Ti odvážní se svými rodiči pocítí jaké to je převrátit se s autem na střechu nebo řídit formuli 1 na simulátorech.

Stát se závodním jezdcem nebo kopilotem a navštívit depa plná legend světového motorsportu a helikoptér, to je sen většiny z fanoušků. „Pestřejší program z obou segmentů včetně skutečné lahůdky čeká jak na fanoušky letectví, tak závodních aut. Detaily z programu obou akcí budeme postupně prozrazovat a věříme, že návštěvníky v květnu opět na královéhradecké letiště přilákáme," uzavírá Daniel Tuček.

Pro rodiny s dětmi budou v areálu připraveny speciální stánky. Děti do 150 centimetrů i osoby ZTP mají jako již tradičně vstup zdarma.