Hloučky nedočkavých rodičů postavájících se svými ratolestmi před budovami škol. To byl obrázek, který mohli v ulicích Hradce Králové vidět lidé včera odpoledne, ale i během dnešního dne.

Předškolákům totiž nastal „den D“ a zápisy do prvních tříd se už rozběhly. „V Hradci Králové už po několik let stanovujeme ve spolupráci s řediteli škol, jež město zřizuje, jednotný termín zápisu. Pro rodiče i děti je to mnohem jednodušší,“ uvedla Alena Synková, vedoucí odboru školství magistrátu.

Do prvních tříd se letos chystá nastoupit 753 dětí z metropole pod Bílou věží, avšak jak Synková dodává, k zápisu se nejspíš dostaví kolem 800 předškoláků. „Musíme počítat i s dětmi, které jsou z okolních obcí,“ vysvětlila.

Ne všechny ratolesti však nastoupí od září do prvních tříd. „Rodiče mohou požádat také o odklad nástupu do školy.Vloňském roce tak učinilo kolem šesti procent,“ upřesnila Synková.

Přednost při zápisu na vybranou školu mají vždy děti ze spádové oblasti. Někde tak dochází k odmítání zájemců. „Stává se to pravidelně. Nedokážu odhadnout, jak to bude letos, ale minulý rok jsme museli odmítnout kolem 20 dětí,“ sdělil František Obr, ředitel ZŠ Bezručova.

Poznamenal, že občas jsou někteří rodiče po zjištění této situace nepříjemní, ale vše je záležitostí diplomacie a slušnosti. Alena Synková však dodává, že celkově je ve školách míst dostatek a v případě problémů se mohou rodiče obrátit i na magistrát.