Paní Aleně Louženské ze Slezského Předměstí zazvonil telefon. „Vyhrála jste dárek za tisíc korun," vyslechla si. „Ale nemůžeme vám ho poslat, musíte si pro něj přijít na naši promo akci."

„Já jsem s nimi hned hotová, ale je to podvod, je mi líto těch babiček, co jim důvěřují," říká energická seniorka. Bylo jí to hned jasné, jde o prodejní akci.

Do hotelu Černigov, kde se má konat předváděčka ve středu od devíti hodin ráno, ji lákala telefonicky (a poté dopisem) firma Senior Fusion, za níž se podepsala manažerka Lenka Váňová.

V Černigově nemají předváděčku objednanou. Ve středu od rána se tady konají tři firemní akce. Hotel však nemá páky na to, aby zjistil, jaký druh společností si místo zajistil…

„Musíme vycházet z toho, co nám firma sdělí," říká Dana Belušová tisková mluvčí skupiny CPI Hotels, jež provozuje Černigov.

Je to pro ně zkrátka nečitelné, což prodejcům samozřejmě vyhovuje. Proti jejich manýrům se totiž v minulém roce zvedla obrovská vlna odporu, za což mohl dokument Šmejdi hradecké novinářky Silvie Dymákové.

Sama Senior Fusion je také vlastně tajná firma. V obchodním rejstříku ji zastupuje jednatelka Lenka Kutáčová. Jméno Lenka Váňová není nikde k dohledání.

Společnost uvádí adresu Praha 1, Nové Město, Lannova 2061/8. Podle www.penize.cz, kde se dají vyhledat sídla firem, tady však Senior Fusion nepůsobí…

„Nás zvali pouze pro převzetí dárku. Byla to klasická předváděčka. Předražené nesmyslné věci. Když jsme se ozvali, že chceme pouze dárek, tak nás chtěli vyhodit, byli arogantní. Takže šmejdi," popisuje na www.kurzy.cz zkušenost pisatelka Šárka.

Další příspěvky v diskuzi o Senior Fusion jsou podobné.

V Černigově se má konat klasický scénář. Senioři jsou vábeni na „bohaté pohoštění" i „hodnotné dárky". A také na loterii o 100 tisíc.