„Peticí jsme se už zabývali. Na ubytovně žijí početné rodiny a signatářům petice vadí především chování jejich dětí,“ uvedl starosta Smiřic Luboš Tuzar. Dodal, že předmětem stížností je hlavně vandalismus, kdy děti běhají po cizích zahradách, lámou větve, drancují úrodu a kamenovali dokonce želvu.

„Lidem v okolí se navíc leccos ztratilo ze sklepů. Třeba to s ubytovnou nemusí souviset, ale lidé si to dávají dohromady,“ řekl představitel města. Podle jeho slov nejsou někteří obyvatelé ubytovny ani schopni dodržovat obecně platná pravidla a vyhlášky, například o třídění odpadu.

Stížnostmi obyvatel žijících v blízkosti se už zabývala také policie. Například koncem dubna ohlásil majitel domu stojícího nedaleko ubytovny na policejním oddělení v Holohlavech, že mu děti ze sousedství neustále házejí na pozemek a do bazénu nepořádek i kusy cihel. Kameny údajně metaly také po želvě, kterou majitelé pouštějí na zahradu do výběhu. Policie zjistila, že uvedené skutky mají na svědomí čtyři chlapci ve věku od šesti do devíti let.

Podle hradecké policejní mluvčí Anny Pešavové byla událost řešena jako přestupek, konkrétně úmyslné narušování občanského soužití. Kvůli nízkému věku dětí byl případ odložen. O události však byla informována „sociálka“ hradeckého magistrátu.

Na základě petice vyvolala radnice jednání s majitelem objektu i provozovatelem ubytovny. „Došli jsme k závěru, že ubytovna si žádá rekonstrukci, což bude obnášet její uzavření. K vystěhovávání obyvatel podle mých informací už průběžně dochází,“ tvrdí Luboš Tuzar. Starostova slova potvrdil i provozovatel ubytovny Jiří Bartman. „Lidé se stěhují, už jich tady zůstalo minimum,“ řekl.

Podobné trable, ovšem z ubytovny ve své obci, měli před časem také lidé v sousedních Černožicích. Problémových obyvatel se obec nakonec zbavila, když hygienou uzavřenou ubytovnu před třemi lety koupila. Velká část objektu je sice od té doby nevyužitá, ale obyvatelé mají klid. „Měli jsme strach, aby tam opět nebyla ubytovna,“ vysvětlil starosta Jaromír Kotěra.