Předat klíče od nové budovy svému nástupci a odejít do důchodu. To byl plán ředitelky hradeckého Divadla Drak Jany Dražďákové na 1. ledna 2010. Už nyní jej však musí přehodnotit.

Objekt, který bude součástí komplexu Tereziánský dvůr na místě bývalých Nálepkových kasáren v blízkosti městského centra, totiž nedostal požehnání úřadů a neprošel kolaudací. „Připomínky měli zejména hasiči. Vadilo jim například, že naše muzeum ve formě bludiště prodlužuje únikové cesty. S tím se musí něco udělat. Bezpečnost návštěvníků je na prvním místě. Otevřeme snad do konce ledna,“ plánuje Jana Dražďáková.

Muzeum loutek s názvem Labyrint s videoprojekcemi, hudebními nahrávkami různých představení a výtvarnou dílnou obsadí dvě patra objektu. V přízemí budou sklady dekorací a také zkušebna využitelná i jako další scéna divadla s možností otevřít jednu stěnu do parku. „Celý objekt je samozřejmě bezbariérový s výtahy. V budoucnosti by navíc starou budovu Draku a muzeum měl propojit nadzemní krček. Podle stavební firmy by to mělo být hotové do září 2010,“ dodala ředitelka divadla.

Rekonstrukci Nálepkových kasáren za 375 milionů má na bedrech společnost Stako. Přestavbu domu pro divadlo bude město splácet pět let.
Součástí Tereziánského dvora bude také kongresový hotel se 160 lůžky, 42 luxusních bytů od 45 do 120 metrů čtverečních, které rovněž v lednu čeká kolaudace, a parkovací dům pro 150 aut.

„Byty máme téměř prodané, zbývá nám asi pět největších. Majitelé by se měli stěhovat po Novém roce, ještě v průběhu zimy,“ tvrdí jednatel firmy Stako Petr Kulda.

Hotel se čtyřmi hvězdičkami v čelní památkově chráněné budově u zdravotnické školy bude mít v pronájmu společnost, jež provozuje Hotel u královny Elišky na Malém náměstí. „S otevřením počítají v srpnu,“ dodal Petr Kulda.