„Nikdo o nás neví, že monitorujeme vzdušný prostor, protože radar nic nevysílá. Oproti primárním radarům detekujeme malé cíle i letadla v nízkých výškách," vysvětlil Vojtěch Stejskal z firmy ERA, která na cvičení představuje svůj radar Tichý strážce. Výhodou tak je, že v případě konfliktu nemá šanci nepřítel radar vyhledat a zničit. Na nebi se ve středu objevily malé letouny typu Cessna ale také vojenské Gripeny či L159. „Malá letadla jsou v poslední době největší hrozbou, nejsou totiž na klasickém primárním radaru vidět. Můžete také lehce ohlídat nějaké shromáždění lidí proti útokům bezpilotních letadel," dodal Stejskal.

Cílem cvičení je ukázat, že nastupují nové moderní technologie, které by v krátkém čase mohly doplnit stávající. Na světě je zatím jen pár firem, které pasivní radary dovedly do funkčního stavu.

K odhalení letadla stačí radarům rozhlasové či televizní vysílání

Hradec Králové - Radary, které experti testují na východočeských letištích, by jednou mohly mít využití při vojenských misích, ostraze hranic nebo při ochraně strategických objektů či obyvatelstva před teroristickým útokem.

Pasivní radar Tichý strážce na letišti v Hradci Králové.Vidí i neviditelné

„Naše radary umí na obloze najít také takzvané neviditelné letouny. Ty totiž například vychylují paprsek primárního radaru, který je pak nevidí," uvedl Vojtěch Stejskal z firmy ERA.

Na nové pasivní radary jsou ale i neviditelná letadla krátká. Nepotřebují totiž oproti klasickému radaru pracovat s odrazem vlastního signálu, ale mohou pouze parazitovat na rozhlasovém nebo digitálním televizním vysílání v okolí, které mu vlny pro odraz nevědomky poskytují.

Pokud by bylo veřejné vysílání vypnuté, experti pracují na alternativě, kdy systém doplní vlastní, vhodně rozmístěné vysílače.

Podle odborníků v současné době funguje několik pasivních demonstračních radarových systémů, které se stále zdokonalují.

„Nyní pracujeme na tom, aby se stávající primární radiolokátory doplnily o novou technologii," dodal Stejskal.

Na letišti sledovali cvičení samozřejmě také zástupci české armády. „Do budoucna směřujeme k tomu, že chceme sfúzovat možnosti pasivních a aktivních systémů dohromady. Nové systémy by měly při menších finančních nákladech přinést lepší výsledky," vysvětlil Vlastimil Vašíček z Odboru vojskového průzkumu a elektronického boje Armády České republiky.

Cvičení radarových systémů pro účely protivzdušné obrany má za úkol ověřit výsledky dosavadního výzkumu, které odborníci prozatím dosáhli. Zjištění budou poté analyzovat.