K úspěchu bylo nutné předložit esej v angličtině, projít písemným jazykovým testem, ale především během pohovoru zaujmout svým odhodláním i talentem zahraniční porotu, která adepty osobně vybírá. Letos se o své štěstí pokoušelo 75 dívek a chlapců, z nichž drtivě převažovaly studentky gymnázií. Šťastných se stalo sedmnáct z nich.

„Dlouhodobý pobyt v cizí zemi pro mne bude velkou životní zkušeností. Poznám jinou kulturu, způsob místního života, budu se moci seznámit se studenty z různých zemí a určitě mě čeká i jiný styl výuky a studia. Možnost studovat jeden rok na soukromé americké střední škole pokládám především za velkou čest a vynikající studijní příležitost, proto se budu snažit přistupovat ke studiu a k celkovému budoucímu pobytu velice zodpovědně," uvedl letošní stipendista Open Society Fund Praha Matyáš Szücs z hradeckého gymnázia.

Středoškolská stipendia Nadace Open Society Fund Praha uděluje s podporou firemních partnerů i soukromých dárců už 23 let. Neopakovatelnou zkušenost prožilo už 274 studentů, jejichž kariéry rok strávený na zahraniční střední škole zásadně nastartoval. Mnozí z nich byli přijati na prestižní zahraniční univerzity, jako je London School of Economics, Oxford, Cambridge, Princeton či Harvard University.