Stavební práce přijdou na 345 milionů korun, vybavení objektu bude stát dalších 100 milionů korun. Studenti by se zde měli začít učit od září 2017.

Nový objekt, který se stane třetím v univerzitním kampusu, nabídne přes 6000 metrů čtverečních poslucháren, kabinetů i laboratoří pro vědu a výzkum. Kapacita budovy umožní práci více než tisícovce studentů a přibližně 170 zaměstnancům. „Budova nabídne moderní a technologicky náročně řešené laboratoře či sklady chemikálií," uvedl děkan fakulty Pavel Trojovský.

V kampusu UHK Na Soutoku nyní najdete dvě budovy sloužící Pedagogické fakultě a Fakultě informatiky a managementu, které byly postupně otevřeny v roce 1997 a 2008. Přírodovědecká fakulta tak doplní stávající budovy, čímž vznikne malé náměstí postupně budovaného univerzitního městečka. „Zahájení stavby Přírodovědecké fakulty je jedním z nejdůležitějších milníků vývoje univerzity. Novou budovou se podstatně rozroste univerzitní kampus, zalidní se novými studenty a pracovníky, kteří do ni přesídlí ze stávajících budov," vyzdvihuje význam nového objektu rektor UHK Josef Hynek.

Autorem koncepce královéhradeckého univerzitního areálu „Na Soutoku" je firma S-projekt Zlín, která jej vytvořila v 1. polovině 90. let 20. století.