Ročně jím projde na 600 tisíc lidí, je ale desítky let starý a v mnoha ohledech nevyhovující. Řeč je o chlumeckém nádraží, které se brzy dočká nového a moderního terminálu. Ten by měl být polyfunkční a zároveň pokrýt potřeby železniční, autobusové i osobní dopravy.

Taková stavba by přitom v této lokalitě byla minimálně logická, právě Chlumec totiž byl, je a pravděpodobně i dál bude jedním z klíčových dopravních uzlů v regionu. „Zastavují tu všechny mezinárodní rychlíky na Prahu a Polsko, k tomu sem dennodenně dojíždějí lidé z okolních obcí a přesedají tu na autobusy a vlaky, které je vezou dál do zaměstnání. Nový terminál tak nebude sloužit jen místním," vysvětluje starosta Chlumce nad Cidlinou Miroslav Uchytil.

Více místa pro auta i bezpečí pro kola

Kvůli tomu by se také v blízkosti nového terminálu měla navýšit kapacita parkování, a to až o polovinu. „Uvažujeme také nad tím, jak vyjít vstříc lidem, kteří na nádraží přijíždějí na kole. Ve hře jsou například uzamykatelné boxy pro kola. Lidé by se tak nemuseli bát přijet i na dražším kole," pokračuje Miroslav Uchytil.

Celý projekt v hodnotě zhruba 34 milionů je zatím ve fázi dokončování prováděcí projektové dokumentace. Úpravami by mimo jiné měl projít například celý povrch, stání pro autobusy či veřejné osvětlení. Vzniknout by měly také nové přechody nebo moderní informační tabule. Radnice doufá, že až 85 procent z částky zadotuje Evropská unie z programu ITI.

Moderní čekárna pro cestující

„Rádi bychom v tomto směru ještě účinněji spolupracovali s Českými drahami. Uvažujeme například o tom, zda do nového terminálu umístit čekárnu hodnou 21. století se sociálním zařízením, ale je to trochu nelogické, když jedna taková v nádražní hale už je a stačilo by ji zmodernizovat. Takže o tomto stále ještě jednáme," dodává Uchytil s tím, že vylepšení už se na chlumeckém nádraží dočkaly toalety a jednání jsou tak evidentně na dobré cestě.

Začít stavět by se mělo podle odhadů chlumecké radnice  už příští rok, nejdéle pak v roce 2018.