Maminka Monika Stránská z Hradce vypravuje v letošním roce poprvé do školních škamen svého syna. Místo radostí si ale „užívá" spíše pořádnou honičku. „Vypravit dítě do školy je pro mě hodně finančně náročné. Jako matka samoživitelka už několik týdnů lítám po slevách, ale i tak mě první školní den vyjde na víc než pět tisíc korun," popisuje.

Jen ty nejlevnější školní brašny začínají zhruba na pěti stovkách, jejich cena ale může vystoupat i na několik tisíc. Kromě toho malý školák potřebuje nepřeberné množství výtvarných potřeb, penál, oblečení a obuv na tělocvik či přezůvky. Požadavky jednotlivých vzdělávacích zařízení se navíc mohou lišit.

Kapacity? Vyhovují i na příští roky

Podobný scénář jako v rodině Moniky Stránské se v krajském městě opakuje ve stovkách dalších domácností. První září je totiž velkým dnem pro celkem 1047 prvňáků. Město pro ně ve svých sedmnácti základních školách otevře 44 tříd, loni v Hradci Králové do „základek" nově nastoupilo 982 žáků. I přesto, že počet dětí o něco vzrostl a v následujících letech se dá čekat další mírný nárůst, místa plně dostačují. „Předpokládáme, že pro školní rok 2015/2016 bude v základních školách 7 618 žáků a kapacita základních škol zřizovaná městem je 9057 žáků," potvrzuje mluvčí magistrátu Magdaléna Vlčková.

Školní rok začnou děti v katedrále

Na začátek září se kromě školáků a jejich rodičů už také pilně připravují školy. Finišují poslední stavební úpravy, které tu probíhaly v letních měsících a vrcholí přípravy na slavnostní zahájení. Například Základní a mateřská škola Pohádka chystá velké uvítání před vstupem do hlavní budovy. „Základka" v Malšově Lhotě plánuje program v tělocvičně a žáci ze Základní školy Jana Pavla II. zahájí nový školní rok společnou mší svatou v katedrále a teprve poté se přesunou do školy.

Začátek školního roku ve fakultní nemocnici zase proběhne o den později než na jiných školách – tedy ve středu 2. září. Nemocným školákům zpestří návrat k učivu třeba i městská policie. „Každý rok navštěvujeme různé školy, letos se chystáme do té nemocniční. Strážníci si pro děti připravili drobné soutěže a dárky v podobě bezpečnostních prvků," popisuje mluvčí hradecké městské policie Eva Kněžourová.