Pod jednou střechou

Evropský dům najdou zájemci v zrekonstruované budově takzvaného Nového Hlucháku ve Švendově ulici.  Rady a pomoci se v něm dostane žadatelům o různé typy dotací jak z řad starostů, tak i místním podnikatelům. „Realizace Evropského domu je  skvělou zprávou především  pro všechny žadatele, kteří při podávání svých žádostí už nebudou muset složitě cestovat po celém městě," myslí si předseda představenstva Centra evropského projektování a zároveň proděkan pro vědu a výzkum Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové Jiří Štěpán.

Předtím, než se do budovy mohli přesunout úředníci Centra pro regionální rozvoj České republiky, Regionální rady soudržnosti Severovýchod a Centra evropského projektování, musela projít důkladnou rekonstrukcí.

Podle radního Josefa Dvořáka vyšly opravy na zhruba 20 milionů a ještě nejsou u konce. „Zatím proběhly dvě etapy, v plánu je ještě třetí. Ta se právě projektuje a zajistí budově novou fasádu včetně zateplení. Zároveň z výměníku vznikne stravovací zařízení, které bude sloužit studentům z okolních škol," přiblížil.

Hladce vzniká jen v Hradci

Ministerstvo původně přišlo s nápadem zřídit Evropské domy ve všech krajích, ne všude s ním ale pochodilo. Kraj tak nakonec realizaci zaplatil z vlastní kapsy. „Královéhradecký kraj vždy čerpal evropské dotace velmi zodpovědně, a tak realizaci Evropského domu právě zde vnímám velmi pozitivně. Ne všichni hejtmani se k tomu postavili takto rozhodně," řekla náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová s tím, že řada hejtmanů v krajích měla problém, kam Evropský dům vůbec umístit.

„Zatím víme zhruba o další čtyřech nebo pěti Evropských domech, které se chystají. Věřím, že Hradec Králové bude ostatním krajům dobrým příkladem," dodala. Evropské domy podobné tomu v Hradci by podle informací Deníku měly v dohledné době vyrůst například v Liberci nebo v sousedních Pardubicích.