Když si zdravý člověk jednou za čas pořádně nacpe břicho, žádný velký problém to vlastně ani není. Tělo to zvládne. Riziko však přichází u lidí, kteří se léčí s vysokým krevním tlakem, dnou nebo žlučníkem. A pak také u cukrovkářů. Těch je v Česku kolem osmi tisíců.

Komplikací pro ně nemusí být jen ztráta kontroly nad hladinu svého krevního cukru, ale i vzestup hmotnosti, který je pro diabetika víc než nežádoucí. Diabetikům, kteří si aplikují inzulín, může být nebezpečím i hypoglykémie, ke které dochází při velkém poklesu hladiny cukru, zejména při nadměrné konzumaci alkoholu.

Podle doktorů však pro cukrovkáře Vánoce vůbec nemusí být strašákem. Předejít hypoglykémii lze třeba užíváním takzvaných inzulínových analog, což je napodobenina inzulínu.

Doktorka: Máme výborné zkušenosti

„S inzulinovými analogy máme výborné zkušenosti. Hlavní výhodou je zlepšení kompenzace diabetu, minimalizace rizika hypoglykemií a zlepšení kvality života pacienta," říká doktorka Alena Šmahelová z Gerontometabolické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové a dodává: „Pacienti nemusí odkládat jídlo, aby inzulin správně „zpracoval" potravu bez výrazného zvýšení nebo snížení hladiny krevního cukru ani aplikovat injekce inzulinu víckrát denně, aby byla udržena stabilní hladina inzulinu krvi, která je nutná pro bazální metabolismus."

V zásadě se ale nelze spoléhat jen na léky. Pro diabetiky zkrátva Vánoce znamenají neustálé sebeovládání, hlídání si zdravého jídelníčku a také dostatečného pohybu.

V neposlední řadě pak pravidelné dávky jídla (malé porce alespoň pětkrát denně), žádné přejídání, opatrné zacházení s tuky, téměř žádný alkohol a samozřejmě minimum vánočního cukroví. Místo něco cukrovkářům poslouží mnohem lépe například ovoce.

(skr)