Lepší prevence proti kriminalitě 
a bezpečí občanů. To je hlavní důvod proč přibudou v krajské metropoli čtyři nové kamery. Jedna z nich bude na ubytovny Brněnská, další na Pouchově a dvě ve Věkoších.

Právě místní obyvatelé volali po kamerách už několik let. „Zavedení kamer máme už nějakou dobu v prioritách komise na základě stížností občanů týkajících se chování klientů azylového domu. Byl tu nárůst přestupků a jezdí k nám vyšší počet hlídek městské policie. Kamerový systém ještě spolupráci a bezpečnost posílí," potvrdil Zdeněk Petr, předseda Komise místní samosprávy Pouchov - Věkoše.

Aktuálně obyvatele Hradce Králové hlídá 59 kamer na 57 místech. „Rozšiřování kamer je dvojsečné. Na jednu stranu monitorujeme veřejný prostor, což liberální člověk nemusí brát pozitivně, na druhou stranu jsou kamery umístěné 
v problémových prostorách," uvedl primátor města Zdeněk Fink.

O dalších kamerách město neuvažuje, chce zlepšit přenos

Čtyři nové kamery, které pomohou lépe monitorovat lokality, kam strážníci městské policie častěji vyjíždějí, by se měly objevit v Hradci Králové do konce roku.

Městské policii pomohou sledovat dění na Pouchově, dále u obchodního centra Slavie, na křižovatce ulic 
K Sokolovně s Pouchovskou a na ubytovně Brněnská.

„Strážníci vyjíždějí do těchto lokalit častěji ať už 
v rámci preventivního dohledu, tak i na výzvy od občanů. Pokud budou v těchto předmětných místech umístěny kamery, může to do jisté míry a v určitých případech nahradit 
i přítomnost hlídek strážníků, které mohou být v tu samou chvíli povolány 
i k dalším vážnějším událostem v rámci celého města," uvedl Miroslav Hloušek, ředitel Městské policie Hradec Králové.

Dotace od vnitra

Město na pořízení kamer dostane dotaci 550 tisíc korun od Ministerstva vnitra ČR. Konečnou cenu ukáže až výběrové řízení, náklady ale budou vysoké vzhledem 
k dlouhé přenosové trase. Vyšplhat by se mohly až k jednomu milionu korun.

O dalších zařízeních zatím radnice neuvažuje. „V současné době máme kamer dost. Co je pro nás problematičtější, je kvalita přenosu a zobrazení na obrazovkách. Spíše tedy budeme zkvalitňovat přenos než rozšiřovat počet kamer," dodal primátor Zdeněk Fink.

Třikrát více kamer

Kamerový systém se
v Hradci Králové v posledních letech poměrně rozrostl, například v roce 2010 sledovalo dění v ulicích 21 kamer. Od roku 2016 jich bude třiašedesát.