„Nestíháme. Přijedeme k vám 
v rozmezí středy až pátku," zaznělo v neděli do telefonu Marie Vítkové z Výravy, když se pokoušela domluvit s pojišťovnou na příjezdu likvidátora spouště, kterou způsobila sobotní blesková povodeň. Na to konto musela odmítnout i pomoc obce, jež nabízela vyhodit vodou zničené věci na projíždějící valník.

„Ráda bych se toho už zbavila, ale musím počkat na likvidátora," odtrhla 
na chvilku oči od rejžáku, kterým se snažila dostat všudypřítomné bahno 
z porcelánu po babičce.

Podle tiskové mluvčí největší tuzemské pojišťovny Ivany Buriánkové není žena z Výravy žádnou výjimkou na listině čekatelů. „V Královéhradeckém kraji momentálně pracuje deset až patnáct likvidátorů, kteří objíždějí postižená místa doslova od rána do noci," uvedla mluvčí Ivana Buriánková s tím, že v pondělí odpoledne bylo na pojišťovnu z Královéhradeckého kraje nahlášeno více než 210 škod za přibližně osm milionů korun. Nejvíce škod podle dat pojišťovny nahlásili lidé z okresů Náchod a Trutnov.

Škodu nezjistí, kdo se pojistí. A počká si

Povodeň na Hradecku.Východní Čechy - Po sobotních bleskových povodních, které zasáhly východní Čechy, nemají na pilno jen dotčení lidé, ale také likvidátoři pojišťoven.

Jak se chovat při živelní katastrofě
- Pořiďte seznam poškozených věcí, pokud máte pořizovací doklady, připojte je k seznamu.
- Zdokumentujte (ideálně fotoaparátem) vzniklé škody, zvlášť pokud odstraňujete následky ještě před prohlídkou mobilním technikem.
- Začněte s odstraňováním škod, jakmile to bude možné.
- Evidujte náklady a práce, které jste vynaložili na likvidaci škody – mohou být součástí náhrady vaší škody.

Milionové škody

Například největší tuzemská pojišťovna jen v Královéhradeckém kraji evidovala 
v pondělí více než 210 škodných událostí. Jen 
v okrese Hradec Králové vzniklo 50 škod za více než jeden milion korun.

„Jedná se zejména o škody způsobené krupobitím 
a záplavou, škodila také vichřice a blesky. V drtivé většině se jedná o škody 
na majetku občanů, živly 
ale trápily také zemědělce, kteří již nahlásili škody za více než tři miliony korun," uvedla mluvčí pojišťovny Ivana Buriánková.

Ne všichni však mohou na likvidátory čekat ve vyplavených domech. „Já ho mám očekávat někdy na konci týdne," řekla asi padesátiletá žena s tím, že si ji do té doby vezme do péče její dcera. „Teď už se nebojím, že by mi to, co jsme vytahali z promočeného baráku na zahradu, promoklo, ale toho, že než přijede likvidátor, nebude už co likvidovat," narážela žena na smutný fakt, kdy si postižené oblasti vyhlídnou lidské hyeny, které ukradnou vše, co není pod zámkem. „Tak doufám, že se na tyto oblasti budou teď policisté víc zaměřovat. Nerada bych kromě povodně řešila 
i vloupání," dodala žena, kterou však zřejmě nepotěší vyjádření mluvčí krajských policistů Ivany Ježkové.

Častější hlídky

„Nemůžeme hlídat každý dům. Jednak na to nemáme kapacity a také nebyl vyhlášen žádný krizový stav, kdy by se dala například určitá oblast uzavřít," uvedla mluvčí a jedním dechem dodala, že se však policisté 
v rámci hlídkových služeb pokusí na dotčené lokality více zaměřit.

Cena za bouřky? Miliony
Blesková povodeň na Královéhradecku.Škody po bleskové povodni, jež zasáhla v sobotu odpoledne vesnice v okolí Českého Meziříčí, jdou do milionů. Hasiči pracovali na odklízení bahna a čerpání vody ze zatopených domů až do nedělního odpoledne.
Hasiči přivezli několik desítek vysoušečů, které distribuovali dle potřeby do jednotlivých domácností. Další materiální pomoc přislíbily neziskové organizace ADRA a Diakonie ČCE. Postižení obyvatelé nyní čekají a likvidátory pojišťoven, aby mohli začít uklízet. V celém hradeckém kraji eviduje jen Česká pojišťovna 210 škodních událostí. (Snímek je ze zaplavené Výravy.)