I když to ještě během sobotního dopoledne vypadalo, že přehlídku překazí déšť, zhruba půl hodiny před začátkem jako by se počasí umoudřilo a vykouklo sluníčko. To vydrželo po celý program, pak se nad Chlumem opět snesla mračna a začalo krápat.

„Bitva na Chlumu v roce 1866 byla jednou z nejvýznamnějších událostí 19. století a je naším zájmem, aby tato historická lokalita žila i mimo hlavní vzpomínkové události," naznačil Josef Šrámek, odborník na Prusko-rakouskou válku z Muzea východních Čech, pod nějž památník spadá. Muzeum má v plánu uspořádat tu během roku několik menších akcí, na programu je třeba i muzejní noc. Další novinkou je publikace, která vyšla teprve v pátek 27. března. Shrnuje vše, co se války mezi Rakouskem a Pruskem týká, a je napsaná tak, aby všechny souvislosti pochopili nejen historičtí nadšenci.

Na Chlumu nebude ani letos chybět velkolepá rekonstrukce krvavé řeže, od níž v červenci uplyne 149 let. „Výročí bude probíhat v duchu, v jakém jsou lidé zvyklí – pochodňové průvody, program na bojišti, pochody jednotek. Letošní raritou je, že se nám podařilo najít historické mapy útoku prvního pruského gardového sboru a pokusíme se je v předvečer hlavní slavnosti zrealizovat," prozradil Pavel Urban z Gardy města Hradec Králové, která bitvu organizuje už více než dvacet let.

Útok na Chlum včetně dobytí baterie tak proběhne podle reálných tras. „Mapy se podařilo najít díky mravenčí práci našich kolegů, kteří se šťourali v archivech a různých muzeích. Díky našim zkušenostem a informacím se nám je pak podařilo dát dohromady a nyní máme přesné informace, kdy která jednotka kde stála, v kolik hodin a co udělala. Pokusíme se to fyzicky zrealizovat," uzavírá Pavel Urban.

Krvavou řež představí nová publikace
Publikace o prusko-rakouské válce.„Jsme si vědomi toho, že každé muzeum potřebuje nějaké upomínkové předměty a přemýšleli jsme nad textem, který by uspokojil návštěvníka, jenž sem přijde poprvé a nemá třeba tak hluboké znalosti této problematiky, expozice ho nadchne a rád by si něco odnesl," popisuje „zrození" nové publikace o Prusko-rakouské válce jeden z jejích autorů, historik Josef Šrámek. Jak sám přiznává, encyklopedií na toto téma jsou mraky, řada z nich je ale pouze pro velmi zapálené čtenáře. „Pojali jsme téma samozřejmě odborně, ale tak, aby si tam našel každý to, co ho zrovna zajímá. Je to psáno poměrně přístupným jazykem, díky krátkým kapitolám se člověk v knize rychle zorientuje." S Josefem Šrámkem na knize několik měsíců pracoval také Aleš Chvojka, který se válkou zabývá už od svých šesti let, a kterého návštěvníci Chlumu znají jako průvodce muzea. Encyklopedii zakoupíte přímo na Chlumu nebo v Muzeu východních Čech.