„Ve spolupráci s hradeckým magistrátem jsme zahájili kroky vedoucí k vyřešení současné situace. Bylo vypracováno zadání nového územního plánu a rozesláno všem dotčeným orgánům,“ sdělil starosta Vysoké nad Labem Jiří Horák.

Dodal, že nyní běží třicetidenní lhůta k vyjádření a po jejím uplynutí budou případné připomínky vypořádány. Na 7. prosince obec plánuje řádné zasedání zastupitelstva, kde chce zadání projednat.

„Po schválení zadání nového územního plánu dojde ze strany magistrátu ke vložení původní urbanistické studie do centrální evidence a současně bude zahájeno řízení o stavební uzávěře,“ přiblížil další postup Jiří Horák. Stavební uzávěra by se týkala ploch, na kterých ještě nebyla zahájena výstavba.

Tyto kroky by měly podle představ vedení Vysoké vést k relativně rychlému odblokování výstavby zastavené nedávným zrušením územního plánu. Obec k tomu chce využít čtyři roky starou urbanistickou studii. Podle ní by mohla být dokončena zástavba na plochách, kde existují inženýrské sítě a lidé chtějí, ale nemohou stavět rodinné domy.

PSALI JSME: Vysoká snad ví, co s problémy s územním plánem

Vysoká nad Labem – Výstavba zastavená nedávným zrušením nového územního plánu obce by se mohla v relativně krátké době opět rozběhnout. Obecní zastupitelstvo je přesvědčeno, že našlo recept, který to umožní.

Obec by podle svých představitelů měla využít původní urbanistickou studii z roku 2005, prohlásit ji za aktuální a požádat hradecký magistrát o vložení studie do centrální evidence. „Tím by se tato studie stala aktuálně platným dokumentem a mohla by podle ní být dokončena zástavba na plochách, kde již dnes existují inženýrské sítě, kde noví vlastníci pozemků chtějí, a nemohou, stavět rodinné domy a kde každým dnem narůstají škody z přerušení výstavby,“ je přesvědčen starosta Vysoké Jiří Horák.

Dodal, že se tím obec zároveň snaží vyhovět požadavku nejvyššího správního soudu, který zdejší územní plán zrušil. Ten totiž v usnesení tvrdí, že je na odpůrci, tedy obci, aby zmírnil dopady spojené se zrušení plánu na osoby, které v dobré víře nabyly pozemky.

„Přijaté usnesení je zcela v souladu s tímto závěrem a je zřejmě jedinou možností, jak předejít vlně žalob a vymáhání vzniklých škod, které již dnes jsou údajně v řádu desítek milionů korun. Jakmile Magistrát města Hradec Králové vloží tuto studii do centrální evidence, je pokračování zástavby otázkou několika málo dní a zřejmě k podání žalob nedojde,“ domnívá se představitel Vysoké.

Tam, kde žádná výstavba zatím zahájena nebyla, bude vyhlášena stavební uzávěra. Ta by měla trvat do doby vydání nového územního plánu. Jejím cílem je zamezit překotné výstavbě na zemědělské půdě, což opět vychází z verdiktu soudu.

Vysoká nad Labem se navíc rozhodla podat proti zrušení svého územního plánu ústavní stížnost.