Skládka na dvoře rohového domu ve Wonkově ulici naproti hradeckému Úřadu práce trápila lidi v okolí dlouhé měsíce. Místní si stěžovali, že na ní pobíhají krysy a že šíleně zapáchá. Nyní ji obyvatelé domu udklidili.

Ne však na vlastní náklady. „Celkové náklady s tím spojené ještě nejsou vyčíslené, nicméně v tuto chvíli je pro obyvatele okolí důležité, že se podařilo to nejhorší z domu odstranit a situace se tak výrazně zlepšila,“ uvedl tiskový mluvčí magistrátu Petr Vinklář.

Kontejnery k domu přistavily Hradecké služby, které se s městem dohodly i na financování této akce.

„Uklizeno je to nejhorší. Zatím se odvezlo 7,85 tun odpadu, což odpovídá nákladům ve výši zhruba čtyřiadvaceti tisíc korun,“ doplnil mluvčí. Krajská hygienická stanice nařídila dezinfekci, dezinsekci a deratizaci domu.

Obyvatelé vytvořili skládky, jejich likvidaci museli zaplatit jiní

„Vzhledem k tomu, že hygiena předpokládá, že majitelé svoji povinnost nesplní, po uplynutí stanovené lhůty pak pravděpodobně požádá město, aby to zajistilo,“ dodal mluvčí. Majitelé domu totiž žijí v zahraničí a nekomunikují.

Na pobíhající hlodavce si obyvatelé Wonkovy ulice stěžovali nejednou. Stav domu je havarijní a kanalizace téměř chybí. Hygienické podmínky jsou špatné a místní mají strach i z šíření infekčních nemocí. V zoufalství začali zhruba před měsícem podepisovat petici, která pomohla dát věci do pohybu. Na situaci si totiž místní stěžovali již před rokem, úřady však měly svázané ruce. Skládka se nacházela na soukromém pozemku, kam nemohli úředníci vstoupit a komunikace s majiteli nefungovala. Uklidit se nyní podařilo jen díky dohodě obyvatel domu a magistrátu.

Podobný problém, jaký se řešil ve Wonkově ulici v Hradci dobře znají i obyvatele Českého Meziříčí.

Tam vyrostla několikametrová skládka na okraji obceza domem zvaným „parlament“, který dříve patřil k místnímu cukrovaru. I zde panovaly neutěšené hygienické podmínky. Z domu se dokonce jednou rozšířila žloutenka typu A, kterou děti zavlekly i do místní školy a panovaly obavy, že se zde vyskytují štěnice. To se potvrdilo v podstatě jen napůl. Štěnice se nacházela v žákovské knížce jednoho z dětí bydlícího v tomto domě, kontrola hygieny přímo v objektu však jejich výskyt nepotvrdila.

Nyní je situace o poznání lepší. Skládku se podařilo odstranit také díky financím z rozpočtu kraje. Většinu peněz poskytl Královéhradecký kraj, menšinově se podíleli i obyvatelé domu. Z krajské kasy přiteklo čtvrt milionu korun.

Vzhledem k tomu, že byli vlastníci domu v exekuci, nemovitost se před nedávnem prodala. „Jenže nový vlastník si asi myslel, že na tom vydělá. Spletl se a dům opět prodal. Co bude následovat netuším,“ popsal stávající situaci starosta Meziříčí Milan Žďárek. V domě stále žijí jeho původní obyvatelé a zda tomu bude i nadále, starosta zatím nechce odhadovat.