Osm tun odpadu se zatím podařilo zlikvidovat z domu, který stojí na konci Wonkovy ulice naproti hradeckého úřadu práce.

Jeho obyvatelé totiž na dvoře vytvořili skládku, na kterou podle sousedů chodili i kálet. Zápach, který z domu, jenž není napojen na kanalizaci a ani v něm neteče voda, vychází, obtěžuje okolí.

Lidé se dokonce bojí, aby se z domu nezačaly šířit infekční nemoci. Nyní se situace zlepšuje. Před dům totiž Hradecké služby přistavily kontejnery a obyvatelé do něj vyhazují věci ze skládky. „Zatím se odvezlo osm tun odpadu. Celá tato akce vyšla na 22 tisíc korun," uvedl ředitel Hradeckých služeb Radek Sokol. Tyto náklady zaplatí po dohodě s městem služby samy.

„Celkově nejde o částku, která by byla srovnatelná s tím, jak situace v domě obtěžuje okolí," řekl tiskový mluvčí magistrátu Petr Vinklář.

S majitelem nemovitosti, který je dlouhodobě v cizině, se městu daří komunikovat jen stěží. Obyvatelé domu navíc dle informací Deníku nemají na adrese trvalé bydliště a neplatí tak ani poplatky za odpad.

„S orgány státní správy se nám nepodařilo zajistit způsob, jak problém vyřešit, dohodli jsme se ale přímo s obyvateli domu, že objekt vyklidí, pokud město přistaví kontejnery a odpad zlikviduje. To je pro obyvatele okolních domů nyní asi to nejdůležitější. Dokud tam bude co odvážet, přistavíme další kontejnery," podotkl k problému primátor Hradce Zdeněk Fink.

O situaci ve Wonkově ulici se zajímá také hygiena. Jenže i její možnosti jsou omezené.

„Problém zápachu zde způsobuje právě nefungující kanalizace a hromadění odpadu na místě k tomu neurčeném. Řešení těchto nedostatků náleží příslušným dozorovým orgánům, krajská hygienická stanice nemá v tomto ohledu žádné zákonem stanovené kompetence," uvedla mluvčí této organizace Veronika Krejčí.

Obyvatelé Wonkovy ulice dlouhodobě prosí úřady o řešení černé skládky. Nedávno začali dokonce podepisovat petici.