Nejen pěkné počasí, ale hlavně zahájení turistické sezony přilákalo na Památník u Chlumu houfy turistů. Komentované prohlídky, dětské divadlo, výstup na věž i slavnostní kanonáda – to vše tu bylo připraveno.

Střelbu obstarali vojáci v dobových uniformách. Rakouskou armádu, konkrétně pevnostní dělostřeleckou rotu, představoval klub z pevnosti Josefov. „Přivezli jsme si i kanón," představil kopii horského děla Karel Kulhavý, který se vojenskému koníčku věnuje už od osmdesátých let.

Co jedli vojáci na bitevním poli?
Kolik jídla dostávala pruská armáda a kolik rakouská? I na to odpoví zajímavá expozice Muzea války 1866 na Chlumu. Dozvíte se při ní například to, že „prušáci" nedostávali žádný cukr, nýbrž jen sušené ovoce anebo to, ve které armádě byl větší příděl nedostatkového tabáku.

Jako jejich protivníci na bitevním poli – pruská armáda – přijeli vojáci z Gardy města Hradec Králové.

„Mám na sobě uniformu prvního pruského gardového regimentu. Je to jeden z těch regimentů, které v roce 1866 dobyly Chlum. Jde o vycházkovou verzi bez helmy a bez výstroje. Na zahájení jsme ale byli v plné polní," vysvětlil Hradečák Pavel Urban.

Spokojenost z akce, která se na Chlumu odehrála poprvé, neskrývala ředitelka Muzea východních Čech, pod které památník patří, Naďa Machková Prajzová. „Lidí je tady hromada, je krásné počasí. Jsem moc  spokojená."

Muzeum na Chlumu bude od teď otevřeno denně. Vyhlídková věž do konce května pouze o víkendech, poté už také každý den.

Veronika Skřivanová

Anketa: Památník bitvy 1866 odstartoval turistickou sezonu. Co byste vzkázali jeho návštěvníkům?

Dana 
Mylerová, Hradec Králové:
Sobota měla být jakýmsi naladěním veřejnosti na akce, které se tady budou v době turistické sezóny konat. Byla bych ráda, kdyby se tu líbilo také mladé generaci, pro kterou chystáme programy.

Aleš Chvojka, Čibuz u Smiřic:
Přál bych návštěvníkům, aby se dozvěděli zajímavé věci o jedné z největších bitev 19. století. Doporučil bych jim, zvolit si při zdejší návštěvě komentovanou prohlídku, při níž se dozvědí daleko více.

Marie Havlová, Hradec Králové:
Byla bych ráda, kdyby si lidé uměli užít zdejší atmosféru a líbilo se jim tady. Za prohlídku stojí určitě celé muzeum se svojí historií. Já sama sem jezdím velmi ráda. Líbí se mi okolní příroda.

Lukáš 
Dulíček, Čeperka:
Potěšilo by mě, kdyby se lidem líbila nejenom tato zahajovací akce turistické sezóny. Chtěl bych, aby si do muzea našli cestu v hojném počtu a podpořili zdejší akce. A to nejen tradiční bitvu na Chlumu.

Lenka 
Bičanová, Hradec Králové:
Chtěla bych, aby byli návštěvníci spokojeni s programy, které se tu budou konat. S dětmi na Chlum občas jezdíme a vždy si to tady velmi užijeme. Muzeum se mi moc líbí, nabízí spoustu zajímavých věcí.

Tomáš Máša, 
Hradec Králové:
Zajímá mě, jak muzeum přežilo zimu. Lidé by si měli prohlédnout celou jeho budovu. Dozvědí o čem vlastně prusko-rakouská bitva byla. Navíc tady najdou exponáty, které se hned tak někde neuvidí.

Eva Ženíšková