Nová, ekologická, ale také bezplatná autobusová linka bude již od září spojovat historický střed města Hradce Králové s širším centrem. Má však i své kritiky, kteří poukazují na to, že je zdarma, zatímco cena jízdného v Hradci se na podzim minulého roku výrazně zvýšila - i o desítky procent.

„Zavedením nové linky chceme oslovit nejen stávající cestující městské hromadné dopravy, ale i ty, kteří pro cestu do centra využívají auta. Elektrobus nabídne možnost dopravy do centra bez starosti s hledáním místa k zaparkování,“ řekl primátor města Zdeněk Fink.

Běžné autobusové číslo na novém elektrobusu nahradí název Zelená linka, která za 15 minut objede okruh dlouhý tři a půl kilometru. Trasa vozidla bude začínat na Velkém náměstí, kde vznikne i speciální zastávka, pokračovat bude k Adalbertinu, k Muzeu a dále na Ulrichovo náměstí, okolo Střelnice a Centrálu až k magistrátu města a zpět na náměstí.

Zelená linka bude brázdit hradecké centrum ve všední dny od devíti do pěti, a to třikrát za hodinu.

Za celý den se tedy vůz vydá na cestu celkem pětadvacetkrát a za rok najede asi 23 tisíc kilometrů.

„Předpokládané provozní náklady této služby, která je pro obyvatele i návštěvníky města zdarma, jsou zhruba 80 tisíc korun měsíčně. Radnice je letos uhradí ze souhrnné rezervy městského rozpočtu,“ uvedl tiskový mluvčí primátora Petr Vinklář.

Michaela Střížová