Vlajku vztyčí 46
obcí v kraji

Mezinárodní akce Vlajka pro Tibet se koná od poloviny devadesátých let 20. století vždy 10. března. V roce 1996 se k ní připojila i Česká republika, kdy tibetská vlajka zavlála ve čtyřech českých městech.
V roce 2012 akci podpořilo 410 obcí, o rok později jich bylo už 467. Letos se připojí bez jednoho 600 českých obcí. V Královéhradeckém kraji se jich k vyvěšení vlajky přidalo celkem šestačtyřicet.
Proč se vlajka po celém světě vyvěšuje? Symbolické gesto chce poukázat na porušování lidských práv v Tibetu.

Minulý rok se kraj k akci Vlajka pro Tibet připojil poprvé. Po osm let předtím za to neúspěšně bojoval krajský zastupitel Vladimír Derner. Ten alespoň symbolicky spouštěl vlajku z okna své kanceláře.

Jenže radost z toho, že se akci konečně podařilo prosadit, netrvala dlouho. Letos už o ni zase nebyl zájem.

„Ukázalo se, že i v našem krajském zastupitelstvu nachází totalitní režimy své sympatizanty. Ti, kteří souhlasí s totalitním režimem kdesi v Tibetu, nebudou mít daleko ke stejným praktikám i u nás doma," nebál se drsné kritiky komunistických a některých sociálně demokratických zastupitelů, kteří akci odmítli, Derner.

I přes nesouhlas se opoziční zastupitelé, kteří s akcí sympatizují, rozhodli pro happening na Pivovarském náměstí, kde vlajku Tibetu vyvěsili.

„Nesouhlasím s rozhodnutím většiny krajských zastupitelů, kteří odmítli vyvěsit vlajku pro Tibet a upozornit touto formou na důležitost ochrany lidských práv nejenom v Tibetu, ale kdekoliv," řekla Anna Maclová, spoluorganizátorka akce.

Veronika Skřivanová