Nejšťastnější město ve Východních Čechách? Přesně tak působí Chlumec na první pohled. Zkuste se tu namátkou zeptat několika lidí, s čím jsou tu nespokojení a všichni do jednoho budou marně přemýšlet.

„Je to tu paráda, málokde je to tak pěkné. Bydlím tu přes padesát let a nenapadá mě nic, na co bych si stěžoval," naznačuje senior Václav Havlín. „To, co pan starosta v Chlumci udělal, to tedy klobouk dolů. Ať to jsou to ulice, silnice nebo koupaliště. Je toho moc, co se v Chlumci za poslední roky zlepšilo," přizvukuje Petr Vaníček.

Nejde o žádné výjimky. Podobně odpovídá většina oslovených. Chválí hlavně koupaliště, nové fotbalové tribuny a další sportovní zázemí ve městě.

I když městečko, které má kolem pět a půl tisíce obyvatel vzkvétá, stále tu není vše ideální. Asi největším problémem je zhruba deseti procentní nezaměstnanost.

A pak také povodně. Velká voda je pro Chlumec, který leží na soutoku Cidliny a Bystřice, strašákem číslo jedna. „Společně s bleskovými dešťovými srážkami dostáváme do těla. Připravili jsme konečně soubor účinných protipovodňových opatření, které snad s pomocí prostředků z Evropské unie zrealizujeme tak, aby byl chráněn nejenom Chlumec, Lučice, Kladruby a Pamětník, ale celá řada dalších obcí dále po toku," plánuje starosta Miroslav Uchytil, který hodlá v blížících se volbách kandidovat už po páté. „Ano, kandiduji, ačkoliv jsem po 16 ti letech v této často nevděčné funkci celkem nervově opotřebován a unaven. Bylo mi 56 let a chtěl bych naposledy vydržet ve funkci ještě čtyři roky," tvrdí starosta, kterému tu místní kvůli všeobecné oblibě přezdívají král Miroslav.

Před čtyřmi lety kandidoval s nabitým volebním programem. Podařilo se ho naplnit? „Vybudovalo a zařídilo se toho celkem dost. Jediný slib, který byl dán, ale nepodařilo se ho realizovat, je výstavba důstojné rozlučkové síně pro smuteční obřady. Máme nyní pouze rozpracovanou projektovou dokumentaci," přiznává Uchytil.

Dlužno dodat, že mnohem více se toho v Chlumci podařilo. O víkendu se tu otevírali nové fotbalové tribuny, které radnici vyšly na téměř sedmnáct milionů, skvělou návštěvností se může chlubit také před čtyřmi roky rekonstruované koupaliště – za sezonu sem zajde na 60 tisíc lidí.

I přes řadu investicí je Chlumec ve velmi dobré finanční kondici. „Jsem rád, že jako starosta předávám dalšímu zastupitelstvu město bez významných dluhů a s operativně připraveným plánem rozvoje jeho potřeb a investicí," uzavírá starosta.

Koho máme na radnici:

V roce 2010 vyhrálo komunální volby v Chlumci nad Cidlinou volební uskupení KDU-ČSL se 7 mandáty z 21 členného zastupitelstva, 4 mandáty získalo ČSSD, 2 mandáty TOP 09, 2 mandáty Nestraníci, 2 mandáty ODS, 2 mandáty KSČM a 2 mandáty Nezávislí.

Po složitých jednáních byla vytvořena 7 členná městská rada ve složení tři za KDU-ČSL, a po jednom za ODS, TOP 09, ODS a KSČM. ČSSD obsadila předsedu finančního výboru a KSČM předsedu kontrolního výboru. Starostou byl zvolen Miroslav Uchytil (na snímku) 19 hlasy. Získal nejvíc hlasů od voličů – 1311.
Během čtyř let k žádným změnám v radě ani zastupitelstvu nedošlo. Současný starosta vede Chlumec už šestnáct let a hodlá kandidovat i letos v říjnu.

Zastupitelstvo Chlumce

Miroslav Uchytil, starosta (na snímku)
Ivo Kučera, 1. místostarosta

Josef Komárek, radní
Jaroslav Krenčík, radní
Miroslav Louda, radní
Luboš Suchánek, radní
Jaroslav Špičák, radní

Jana Bernartová
Jiří Bučina
Vladan Kárník
Jitka Koulová
Jiří Krenčík
Václav Křepela
Otakar Kuchař
Dobroslav Netík
Josef Rydval
Lubomír Tuček
Arnošt Vítek
Jiří Vopálka
Jan Zima
Jiří Žabka

Město bojuje proti vysoké nezaměstnanosti, láká nové investory

CENY. Cena za odpady není v Chlumci vyhláškou stanovena „na hlavu", ale podle čísel popisných. „Místní se nemusí bát zdražování odpadů ani v příštích letech, pokud si nová vláda nevymyslí zase nějakou drastickou daň ve prospěch státu, která se pak přenese na obyčejné lidi," tvrdí starosta Uchytil. Poplatky za vodu jsou ve městě stejné jako na celém Hradecku „Vodovody a Kanalizace spravedlivě rozdělují investice na údržbu vodovodní a kanalizační sítě, a to včetně našeho města," doplňuje starosta. Chlumečtí ušetří také za parkování, které se tu nevybírá. „Nechceme odhánět živnostníkům lidi," vysvětluje starosta.

NEZAMĚSTNANOST. S vysokou nezaměstnaností město bojuje léta. Třeba tím, že se snaží přilákat nové investory. „Je velmi smutné, že snahy našeho města o výstavbu fabriky, která by mohla ve dvou směnách zaměstnat zhruba 200 lidí, dokáže úspěšně brzdit několik egoistických lidí, kteří se neustálými odvoláními snaží záměr zhatit a potenciálního investora otrávit," naráží starosta na ovocné sklady, které chce v Chlumci postavit firma VVISS, ale někteří místní proti záměru protestují. „Věřím, že tento vleklý boj bude úspěšně vybojován pro naprostou většinu Chlumečáků proti vůli několika egoistů," dodává starosta.

PETICE. Letošní jaro bylo obzvlášť bouřlivé pro chlumeckou základní uměleckou školu. Její ředitel Pavel Sonda byl podroben drsné kritice, dokonce místní sepsali petici, kde žádali jeho odchod. „Petice škodí hlavně naší škole. O mě jde až v druhé řadě," nechal se tehdy slyšet ředitel školy. Město celou situaci prozkoumalo, do rodin i učitelům zaslalo dotazníky. Výsledek? Na žádná závažná pochybení se nepřišlo a ředitel tak ve své funkci zůstal. „Co se týká názorů na ekonomickou stránku školy, dostali jsme víceméně kladné odpovědi," informoval starosta, podle kterého se však musí zlepšit některé napjaté vztahy ve škole.

Rozvíjel se Chlumec poslední čtyři roky podle vašich představ?

Milena Hoffingerová

V Chlumci jsem spokojená. Hodně se tu teď pracuje, za což jsme opravdu rádi. Momentálně se tu opravuje například místní kaplička. Doufám, že se začne opravovat i náměstí, kde by měl být po rekonstrukci pěkný parčík.

Milan Macura

Ve městě se toho za poslední čtyři roky podařilo opravdu hodně. Ať už je to koupaliště, sportovní areál pod sokolovnou nebo teď nové fotbalové tribuny. Nějaké maličkosti se najdou, ale jinak si myslím, že si tu není na co stěžovat.

Josef Pavlíček

Největší radost za poslední dobu mi udělaly nové fotbalové kabiny. Jsou moc pěkné, s těmi předchozími se to nedá srovnávat. Ve městě se dělá hodně celkově hodně pro sport. Nenapadá mě, co dalšího bych tu chtěl vylepšit.

Příští týden je na řadě Nový Bydžov!