„Více než polovinu z těchto poruch jsme odstraňovali v Novém Bydžově a Chlumci nad Cidlinou, další pak v Hradci Králové i v Českém Meziříčí," uvedla tisková mluvčí Královéhradecké provozní Veronika Bergrová. Všechny poruchy na vodovodní síti jsou způsobeny pohybem zamrzající zeminy, která vytváří tlak na potrubí.

„V tomto mrazivém počasí je navíc velmi komplikované zajistit možnost náhradního zásobení cisternami, snažíme se však poruchy odstranit v co možná nejkratším čase," vysvětluje Tomáš Hosa, provozní ředitel společnosti.

Ta už zaznamenává první případy mrazem poškozených vodoměrů. Za škody na vodoměru, které vzniknou jeho nedostatečnou ochranou před mrazem, zodpovídá odběratel.

„V případě na zimu opouštěných budov doporučujeme jejich pravidelnou kontrolu, stává se často, že odběratel zjistí poškození vodoměru až po delším období, ve kterém již mohlo dojít k velkým škodám. Na chatách doporučujeme před zimním obdobím uzavřít ventil před vodoměrem a vypustit vodu z vodoměru a vnitřních rozvodů. Naše společnost nabízí odběratelům i možnost uzavření vodovodní přípojky na zimu (tato služba je zpoplatněna)," dodala mluvčí.

Vodoměry však ve velmi chladném počasí mohou zamrznout i ve sklepních prostorech, stačí zapomenuté otevřené sklepní okénko.

Při velkých mrazech nemusí však stačit ani uzavření oken. V takovémto období je vhodné použít izolační materiály k ochraně vodoměru.