VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zmrzlina z kozího mléka pojede dobýt svět

Východní Čechy, Praha - Na veletrhu dobrých chutí v Německu budou mít východní Čechy hned několik zástupců.

25.2.2010
SDÍLEJ:

Kozí farma Zbyňka Štěpánka v Licibořicích.Foto: DENÍK/Archiv VLP

Dobré, čisté a fér neboli poctivé by měly být potraviny, které se představí na veletrhu Slow Food 2010 v německém Stuttgartu od 15. do 18. dubna. Svou produkci na akci označované za „veletrh dobrých chutí“ nabídne 13 zástupců českých regionálních firem. Zaujmout chtějí originálními přírodními výrobky včetně kozích sýrů a kozí zmrzliny, tvarůžkové sekané nebo svatebních koláčků.

„Jsme farma, která má 30 zvířat. Jezdíme na veletrhy s regionálními potravinami. Devadesát procent výrobků prodáváme na farmě. Máme ale za to, že se vyplatí představit naši produkci ve světě,“ řekl Zbyněk Štěpánek z Licibořic na Chrudimsku.

Do Stuttgartu firma poveze kozí zmrzlinu, jogurt nebo sýry. „Kozí zmrzlina je produkt vhodný také pro alergiky. Vyrábíme točenou s příchutí oříškovou, vanilkovou nebo jahodovou. Stáčíme ji ale také do kelímků, v nichž se dá uchovávat několik měsíců. Jinde ve světě se to prakticky nevyrábí,“ uvedl.

Upozornil, že předsudky, podle nichž má kozí mléko nelibou vůni, jsou mylné. „Kozí mléko je lehce stravitelné a má velký přínos pro zdraví. Je potřeba ho prezentovat čím dál víc,“ uvedl.

Potraviny na veletrhu Slow Food se vybírají velmi pečlivě. „To, co jíme a pijeme, by mělo být ze surovin výborné kvality, vyrobeno čistě a bez přidaných látek. Zároveň by zemědělec a zpracovatel měl za svůj produkt obdržet férovou cenu. Požadavky jsou přísnější než pouhé 'eko' nebo 'bio',“ vysvětlil záměr pořadatelů předseda české pobočky mezinárodního sdružení Slow Food Petr Mamula.

Českou produkci budou zastupovat hořické trubičky i uzenářské výrobky. „Předpokládáme, že najdeme nové odběratele našich regionálních výrobků,“ řekl Ivo Hikeš ze společnosti Masoeko, která sídlí nedaleko Letohradu na Orlickoústecku. „Je to česnekový salám, který získal diplom na potravinářské soutěži Mls v Pardubickém kraji, nebo tvarůžková sekaná. Jsou to ekologické výrobky ze surovin, které pocházejí z horských pastvin. Chceme představit regionální kvalitu, pracovitost a houževnatost,“ dodal Hikeš.

Autor: ČTK

25.2.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tomáš Malinský.

Co s Malinským? Čeká se na klubové šéfy

Tour d' Europe 2017 Ivana Burkerta na vysokém kole.
12

Ivan Burkert jede Evropou na „kostitřasu“ šířit dobrou věc

Nebezpečí pro Trubače: Tlak je jinde, varuje předchůdce

Hradec Králové - Jde do jiného světa, do pražské Slavie. Mladý hradecký fotbalista Daniel Trubač bude muset zvládnout velký skok.

Hasiči zasahovali v Novém Bydžově i Předměřicích

Hradecko - Profesionální hasiči z Nového Bydžova vyjeli v pondělí krátce po poledni ke střetu dvou automobilů na Revoluční tříde v Novém Bydžově. Po srážce byli oba řidiči převezeni do nemocnice a hasičcská jednotka uklidila vozovku.

Včelařská práce i anatomie. To vše zájemcům ukáží studenti veteriny

Hradec Králové - O anatomii včel, vytáčení medu i tajemstvích úlů se ve středu mohou dozvědět školy, školky i široká veřejnost na „Medobranní na veterině" pořádaném hradeckou Střední odbornou školou veterinární.

Qanto Cup zamířil do Frenštátu

Východní Čechy, Svitavy - Devatenáctého ročníku mezinárodního turnaje v malém fotbale Qanto Cup se ve Svitavách zúčastnilo celkem 85 mužstev. Sedm desítek jich hrálo v hlavním klání, patnáct bojovalo v turnaji veteránů.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies