Dobré, čisté a fér neboli poctivé by měly být potraviny, které se představí na veletrhu Slow Food 2010 v německém Stuttgartu od 15. do 18. dubna. Svou produkci na akci označované za „veletrh dobrých chutí“ nabídne 13 zástupců českých regionálních firem. Zaujmout chtějí originálními přírodními výrobky včetně kozích sýrů a kozí zmrzliny, tvarůžkové sekané nebo svatebních koláčků.

„Jsme farma, která má 30 zvířat. Jezdíme na veletrhy s regionálními potravinami. Devadesát procent výrobků prodáváme na farmě. Máme ale za to, že se vyplatí představit naši produkci ve světě,“ řekl Zbyněk Štěpánek z Licibořic na Chrudimsku.

Do Stuttgartu firma poveze kozí zmrzlinu, jogurt nebo sýry. „Kozí zmrzlina je produkt vhodný také pro alergiky. Vyrábíme točenou s příchutí oříškovou, vanilkovou nebo jahodovou. Stáčíme ji ale také do kelímků, v nichž se dá uchovávat několik měsíců. Jinde ve světě se to prakticky nevyrábí,“ uvedl.

Upozornil, že předsudky, podle nichž má kozí mléko nelibou vůni, jsou mylné. „Kozí mléko je lehce stravitelné a má velký přínos pro zdraví. Je potřeba ho prezentovat čím dál víc,“ uvedl.

Potraviny na veletrhu Slow Food se vybírají velmi pečlivě. „To, co jíme a pijeme, by mělo být ze surovin výborné kvality, vyrobeno čistě a bez přidaných látek. Zároveň by zemědělec a zpracovatel měl za svůj produkt obdržet férovou cenu. Požadavky jsou přísnější než pouhé 'eko' nebo 'bio',“ vysvětlil záměr pořadatelů předseda české pobočky mezinárodního sdružení Slow Food Petr Mamula.

Českou produkci budou zastupovat hořické trubičky i uzenářské výrobky. „Předpokládáme, že najdeme nové odběratele našich regionálních výrobků,“ řekl Ivo Hikeš ze společnosti Masoeko, která sídlí nedaleko Letohradu na Orlickoústecku. „Je to česnekový salám, který získal diplom na potravinářské soutěži Mls v Pardubickém kraji, nebo tvarůžková sekaná. Jsou to ekologické výrobky ze surovin, které pocházejí z horských pastvin. Chceme představit regionální kvalitu, pracovitost a houževnatost,“ dodal Hikeš.