Rakouští občané jsou si zase rovni. Ovšem rovni v mizérii. Uzávěra jen pro neočkované trvala pouhý týden. Nyní se do lockdownového ticha pohrouží celá země. A nejpozději od února se bude povinně očkovat proti covidu. Je to výraz nejhlubšího zoufalství? Snaha zachránit lyžařskou sezónu? Nebo návod, který by mělo následovat i Česko?

Pokud se Babiš a Fiala v něčem shodnou, tak v tom, že očkování by mělo zůstat dobrovolným. Jestliže si politici v něčem takto vzácně notují, musí ty být hloupost, v lepším případě omyl, poznamenal by člověk obeznámený s politickou historií. V tomto případě jde spíš o instinkt vyhovět většinovému mínění. A hlavně nerozzuřit nejhlasitější popírače covidu a odpůrce očkování.

Čeští politici v tom však nejsou sami. Většina civilizovaných zemí stále na dobrovolnosti trvá. Zčásti mají vlády podobné motivy jako ta česká. Zčásti se těší větší důvěře, takže více občanů uposlechlo výzvu k vakcinaci. Rakousko je ale první, kdo se pokouší rozetnout, jak řekl jeho premiér, „začarovaný kruh“. Nebo spíše věčný únavný návrat téhož. Nové a nové vlny pandemie, obrazy umírajících, houkání sanitek, zmatené příkazy a zákazy politiků. Zmar kouzelného života, který měli západní lidé tak rádi.

Martin Komárek.
Vláda hledá spásu v Bavorsku

Letošní sezóna totiž ve střední Evropě ukazuje, že bez takzvané kolektivní imunity se nepohneme. Koronavirus je vynalézavý a vlezlý. Hledá každou skulinu, nepřestane dokud se nedostane všude, kam bude vpuštěn. Žádné optimistické scénáře, pokud nejsou všichni očkovaní nebo po covidu, neexistují. Jsou jen katastrofické scénáře.

S větším počtem nakažených roste počet vážných případů. Zaplňuje se kapacita jednotek intenzivní péče. Zdravotnictví přestává normálně fungovat. Zoufalí politici vyhlašují uzávěru. Infekce poleví. V létě si dá pohov a na podzim vyrazí s novou silou. Zatímco virus si žije jak na zámku, lidské hospodářství chřadne a nálada klesá.

To, co nyní provádí Rakousko, je rozumné a měl by to být návod pro ostatní. S koronavirem může lidstvo existovat jen tehdy, pokud ho bude zadržovat očkováním. (A možná jednou zcela vymýtí, jak se to podařilo u jiné strašlivé virové nemoci, černých neštovic.) Druhá možnost, věřit v jakési promoření za cenu masových obětí lidských životů není únosná.

Martin Komárek.
Covidový listopad

Povinné očkování by měla doporučit Světová zdravotnická organizace i Evropská unie. Jen tak bude příští zima už zase přívětivá a relativně bezpečná.

Odpor bude silný. Už teď Daniel Landa a jeho falanga zahlcují hygienické stanice zbytečnými úkoly. Už teď se brojí za svobodu prskat na ostatní. A to jsou důvody mnohem slabší než případné povinné očkování. Jenže tady by měl být stát odvážný a pevný stejně jako Rakousko. K tomu ho přeci máme: aby chránil slabší proti silnějším. Aby se zastával ohrožených proti bezohledným.

A když si odpírači a popírači stěžují na novou totalitu, kterou spatřují v rozumných hygienických předpisech? Nechť jsou srovnáváni s fašistickými bojůvkami, které terorizují pokojné lidi.