Policie tento týden bude měřit masově rychlost. Budou se udílet pokuty a napomenutí. Tisíce policistů přiloží své bystré zraky k radarům. A co se stane? Piráti silnic, kteří jsou vybaveni chytrými navigacemi a antiradary, uniknou.

Do pasti padnou příkladní otcové a matky rodin, kteří se zamysleli a na rovném přehledném úseku nejeli devadesátkou, nýbrž „nezodpovědně uháněli“ sto jedničkou.

Martin Komárek.
Proč nemít dvě „tety“?

Přinejmenším od monstrózních zátahů Stanislava Grosse, které dostaly název Kryštof, budí hromadné policejní akce pochybnosti. Má smysl honit „lotry“ týden a pak je zase nechat řádit?

Od začátku tisíciletí se ovšem mnohé změnilo k lepšímu. Vše je ohlášeno dopředu. Na prvním místě není ukrutná represe, ale osvícená prevence. Není totiž pochyb o tom, že nepřiměřená rychlost na silnicích zabíjí. Právě snahu policie vysvětlovat a varovat je potřeba pochválit.

Kateřina Perknerová
Ve hře zmrzlina i osudy mocných

Pravděpodobně by však bylo lepší, kdyby bylo víc peněz vynaloženo na promyšlené reklamní kampaně a na školení řidičů. Policisté by se pak měli celoročně zaměřit na proslulé nebezpečné úseky. A třeba víc používat značky přikazující snížení rychlosti.

Velká akce rozhodně takový smysl nemá.