Pokud se totiž veřejně a fakticky rok do předu vyhlásí, že ztráty budou moci být fakticky sanovány až do výše daní uhrazených v předchozích dvou letech, můžeme si být jisti, že vykázané ztráty dosáhnou právě této výše. Jak? Velmi jednoduše. Například tím, že se především u multinacionálních firem, ale nejen, jich prostě ztráty přesunou různými účetními a daňovými kejklemi ze zahraničí do České republiky. Proč by ne. Velké firmy, které si z tohoto návrhu ukousnou největší díl mají přece dostatek zdrojů na to, aby si zaplatily zkušené experty na „daňovou optimalizaci“. Proč kuřátko neoškubat, když si o to samo říká.

Fraška s Haškem

Kolik, že to bude stát ? Ministerstvo počítá jen s dvaceti miliardami. Celkový objem daně z příjmu právnických osob za poslední dva roky dosáhl 350 mld. Kč, takže se máme „na co těšit“.   

A co s tím udržením zaměstnanosti? Prakticky nic. V podmínkách uhrazení daňové ztráty se na to tak nějak pozapomnělo a ztrátu lze vygenerovat i při paralelním propouštění… No a malým firmám toto opatření toho tolik zase nepřinese, aby propouštět nemusely.   A co je na tomto úžasném kšeftu úplně to nejlepší? No že nebylo a ani nemuselo být konzultováno  s těmi, kteří budou nuceni do „daňového krmítka“  pro velké, většinou multinacionálních firmy sypat svoje peníze.  Budou to totiž čeští zaměstnanci a čeští důchodci, kteří toto lobbysticky protlačované daňové dobrodružství v řádu desítek miliard, možná až stovek miliard   korun, bezezbytku zaplatí.

A jaký je váš názor? Pište prosím na adresu nazory@vlmedia.cz. Vaše příspěvky rádi zveřejníme.

Soud rozhodl: „Koronazákazy“ neplatí. Co teď?