Po karavanech se doslova práší. Každý třetí Čech si totiž vysnil svou dovolenou v obytném voze, jenž mu dá něco, co žádný čtyřhvězdičkový hotel ani penzion nedokáže – naprostou svobodu, nezávislost i velkou míru soukromí. Jen si to představte, ráno se probudíte v bezprostřední blízkosti panenské přírody uprostřed šumavských lesů a večer pro změnu zase usínáte za zvuku šumějícího moře na severu Chorvatska. Ta svoboda volby, to je to, co je na karavaningu tak krásné.

A pokud vám zrovna nebude přát počasí, nebo se vám vybrané místo jednoduše nebude líbit, stačí zařadit jedničku a odjet jinam. Za sluníčkem, lepším výhledem nebo větším klidem.

Klára Hlavačková
Ženy mají mít právo na interrupci

Hlasy Deníku.Zdroj: DeníkZejména v době covidu, kdy byl člověk na téměř dva roky uvězněn mezi čtyřmi stěnami bytu, byl tento způsob cestování skvělou alternativou, jak alespoň na chvíli utéct od stereotypu a načerpat sílu v přírodě. Ani dovolená v zahraničí, vzhledem k přísným podmínkám negativních testů a karantén, nebyla žádný med.

Mnoho Čechů se proto rozhodlo začít poznávat krásy tuzemska, ať už s obytným autem či bez. Tyto pojízdné domy na kolečkách, často luxusně zařízené, dodali lidem svobodu pohybu. A to tak, že jen v loňském dubnu stoupl meziročně počet nově registrovaných obytných aut o 170 procent.

Hlad po karavanech ale nespustila jen pandemie koronaviru, jak si mnozí myslí. Ta rostoucí poptávku související s omezenými možnostmi cestování v době plošných lockdownů pouze akcelerovala. Z dlouhodobých dat však vyplývá, že zájem o takzvané campervany, tedy o menší obytná auta spolu se svobodným životním stylem v dodávce, roste během posledních deseti let kontinuálně. Jen sledovaný výraz “vanlife”, což volně v překladu znamená život na čtyřech kolech, se ve vyhledávači Google zobrazuje 17x častěji než před šesti lety. To je určitě dáno i popularitou digitálního nomádství, které ukazuje, že život na kolech a práce na dálku může být vítanou alternativou k tradičnímu způsobu žití.

Tereza Semotamová
Hezké počasí s příchutí hororu

Lukáš Janoušek
je spoluzakladatel a CEO platformy Campiri

Také skladba karavanistů není stejná, jako tomu bývalo před třiceti lety. Od starších párů nebo zcela svobodně smýšlejících lidí se přesouvá směrem k mladým rodinám, dvojicím či skupinám přátel. A právě spojení udržitelného cestování a sdílené ekonomiky je hudbou budoucnosti, která může zaběhnuté způsoby a cestovatelské zvyky Čechů proměnit. Vyrazit tak občas místo letadla na dovolenou obytným vozem přinese cestovatelům nejen nový zážitek, ale zároveň naději na snížení objemu emisí, které jsou v souvislosti s turistickým ruchem každý rok do ovzduší vypouštěny.

Žádný růst netrvá věčně, a tak očekávám, že i tento boom časem zpomalí. Pevně však věřím, že stejně jako auta, autobusy, letadla nebo vlaky, i karavany způsobí jistou revoluci v cestování s důrazem na větší nezávislost, udržitelnost i šetrnost vůči životnímu prostředí a natrvalo změní k lepšímu náš způsob dopravy za dovolenou nebo poznáním.

Názory zde zveřejněné přinášejí různé pohledy publicistů a osobností, ale nevyjadřují stanovisko Deníku.