Našinec čekal trapné přežblebty, prázdné tlachy, natahovanou kaši. Už se tetelil na to, aby mohl v pondělí na predzahrádce s kumpány rozebírat, jak nějací Amíci a naši vyskočkové vyhodili nějaké to giga do luftu. Zvlášť teď by to bylo vítané téma, když už ten covid neletí. Jenže nic. Kanál se rozjel takřka bez zádrhelů. Kdyby se takhle opravovala D1, už teď bychom po ní jezdili dvoustovkou klidně až do Užhorodu. Nebo kdyby se tak elegantně rozdělovala pomoc drobným i větším podnikatelům, kteří třou bídu s nouzí kvůli koronakrizi!

Ničemné politické hry: Fajt vs. Staněk

Zas ale nikoho nepřechvalme. Jak zní to české přísloví o různých stavech hejtmana Žižky? Ano, mezi slepými jednooký králem. A slepé jmenovat nebudeme, abychom se vyhnuli oplétačkám. Nyní však chvíli smrtelně vážně: Elektronickým prostorem lítají různé sputniky a myriády dalších tělísek. Nikdo neví, odkud se vzaly a kdo je vypustil. Společné mají jedno: tvrdí nám, že signál, který vysílají, je ten jediný správný. A přitom chtějí, abychom si připadali jak na Marsu.

Člověk, který se v tom všem chce vyznat, nemůže než se spoléhat na vlastní kritický rozum, což je samozřejmě mnohdy poněkud pracné. Pokud však nechce být vyloženě za hejla, nic jiného mu nezbývá.

Některé zdroje informací jsou pro kočku, jiné jsou podstatně lepší. Mezi ty lepší, ba v českém éteru nejlepší odstartovala CNN Prima News. (A to i přes ten hezký, ryze český název.)

Více moci vládě už jen tak ne

Jasně, že ani nové vysílání, jakkoli působí moderně, snaživě a poctivě, nemůže brát kritický divák za slovo. Není to však manipulátor, ale partner, se kterým se dá docela na rovinu hádat.

Je to taky někdo, s kým se všichni, kdo vstupují do éteru, budou muset měřit. A najednou spatřují možná, jak jsou jejich postupy zastaralé…