Odsud z Ukrajiny vypadá Evropa různě. Pro mnoho Ukrajinců je to vysněný svět, kde se neválčí, kde není skoro korupce, platy většiny lidí stačí na slušný život, jsou tam dobré školy, slušné nemocnice, spravedlivé soudy.Za osm let od proevropské revoluce na Majdanu se přes ruskou okupaci Krymu a neustávající válku na východě začala Ukrajina Evropě, EU, Západu přibližovat. Někdy více, někdy méně, ale ta vůle tu byla na mnoha místech vidět.

Martin Komárek.
Ukrajina a my: Jsme vydáni gangsteru Putinovi?

Za tento evropský sen, za hrdost, s kterou odmítli odepsat okupovaný Krym a Doněck, za snahu stát se součástí NATO, aby se ruská okupace nemohla opakovat, platí Ukrajina nyní obrovskou cenu v podobě další ruské agrese. Agrese ničím nevyprovokované, ale už ničím neomezené. Války, která má tu nejhnusnější podobu, jakou evropský svět od roku 1945 neviděl.

V očích Ukrajinců je přesto Evropa stále nadějí. Nadějí, že v téhle válce nejsou sami. Jsou vděčni za azyl a vlídné přijetí pro prchající ženy a děti. Oceňují dodávky zbraní a munice, které nutně potřebují, protože těch jejich den ze dne ubývá. Vítají, že Západ přijal proti Rusku tvrdé sankce, že ruskou agresi odsoudil celý civilizovaný svět. Jsou vděčni za finanční pomoc i morální podporu.

Jenže všechno je příliš málo a příliš pozdě. Ukrajina dokázala překazit ruské plány, blesková válka se nekoná, ruská armáda postupuje pomalu, má velké ztráty a na některých místech musí občas i ustupovat.

Kateřina Perknerová
Válka, která se nás přímo dotýká

Ukrajinští vojáci ale přes obrovské hrdinství, um a odhodlání jsou schopni Rusku na bitevním poli odolávat ne měsíce, nebo týdny, ale spíše dny. A v těchto dnech buď my, Západ dokážeme Ukrajině pomoci, nebo se bude muset vzdát a obranu země ukončit.

Jak dnes říkala jedna Ukrajinka na přechodu Ubla slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové: „To není válka Putina proti Ukrajině, to je válka proti Evropě. My Ukrajinci dnes bojujeme za vás Evropany. Pomozte nám.“