Na příští týden má Andrej Babiš v diáři naplánováno turné obytňákem po moravskoslezských náměstích. Na 12. září tam má zakroužkovanou první zkušenost s lavicí obžalovaných.

Už v předvolební debatě Miloše Zemana s Jiřím Drahošem byla ostře sledovaným tématem možnost abolice neboli udělení prezidentské milosti Babišovi. Uchazeči o Hrad určitě budou o Babišovi a Čapím hnízdě debatovat také letos.

Ať už mezi nimi bude v předvolebním studiu sedět Andrej Babiš nebo ne, téma abolice je aktuální a rezonuje společností. Potenciální prezidenti se musí vymezit vůči kontroverzním Zemanovým milostem pro vraha Kajínka nebo pro čerstvě odsouzeného lesníka z Lán Miloše Baláka.

Rozhodně by v prezidentských debatách neměl zapadnout ani případ uvězněného konopného léčitele Dušana Dvořáka.

Kateřina Perknerová
Co je dovoleno bohovi…

Ten letos požádal Zemana o milost, ale ministr spravedlnosti jeho žádost zamítl. Dvořák si odpykává šestiletý trest, protože pěstoval konopí, aby pomáhal nemocným lidem. Jeho rostliny byly určené výhradně k léčbě a nikdy z nich nevzešla marihuana. Ani nemohla, když na výrobu marihuany potřebujete konopí s minimálně čtyřmi procenty omamného THC.

Dvořákovy rostliny měly necelé procento THC, což je dnes díky změně legislativy už naprosto legální osivo. Když ale konopí pěstoval Dvořák, platil ještě zastaralý extrémně přísný limit do 0,3 procenta THC.

Konopné delikty dokážeme trestat stejně drakonicky jako Rusko, kde šla americká basketbalová hvězda bručet na devět let do vězení za elektronické cigarety s gramem konopného oleje.

Dnes už by Dvořákovo konopí nebylo trestným činem. Činy omilostněného vraha Jiřího Kajínka nebo Miloše Baláka, který fixloval veřejné zakázky, by byly trestné i dnes. Máme o čem přemýšlet. Třeba, zda udělování prezidentské milosti není stejný přežitek jako trestání pěstitelů konopí k léčebným účelům.