Úřady umlčely nejhlasitější proruské weby, z nichž nejznámější je Aeronet. Zastánci svobody slova (vůbec ne proruští) se ozvali: To není možné. Úřady přece nemohou jen tak vypnout toho, jehož názory se mu nelíbí. Opravdu? Ani když lže a obhajuje agresora?

Luboš Palata
Vzít Ukrajinu do EU? Ano

Podívejme se na to takhle: Je Česko ve válce s Ruskem? Mohou proputinovské názory a hoaxy ohrozit naši bezpečnost? Odpověď zní ne. Útok na Ukrajinu je neobhajitelný. Jak ukazují seriózní výzkumy, drtivá většina veřejnosti ho odsuzuje. Jak ukazují činy, lidé houfně pomáhají napadeným. Může to změnit pár trollů?

A vezměme to ještě jinak: nedávno byla společnost rozpolcena covidem. Antivaxerské smyšlenky a lži mnohé patrně tím, že je odvrátily od očkování, připravily o život. Škodlivost takových webů byla mimo vši pochybnost. Přesto je vláda nevypnula.

Luboš Palata
Pomoci Ukrajině. Teď hned!

Jak řekl nejvyšší státní zástupce, schvalování agrese může být trestným činem. To však neznamená, že je správné umlčet platformy, kde by se mohlo odehrávat. Svoboda slova patří k nejcennějším statkům demokracie. Té, kterou chce agresor poškodit, ne-li zničit. Chceme-li svobodu, musíme strpět i lži. (Ne jim věřit.)