Autorem vozu Land Rover Series 1 byl Maurice Wilks, hlavní konstruktér společnosti Rover. Jako inspiraci si zvolil americký Jeep Willys, který prokázal své terénní schopnosti během druhé světové války. Wilks si kladl za cíl zhotovit robustní automobil, který by spolehlivě zvládl i nejtěžší terén.

Range Rover s pohonem Tesla od Inverted
Britská firma nabízí původní Range Rovery s pohonným ústrojím z Tesly

Navrhl jednoduché a odolné vozidlo s žebřinovým rámem a karosérií z hliníkové slitiny. První modely byly poháněny 1,6 litrovým čtyřválcovým motorem o výkonu pouhých 50 koní. Pozdější verze byly modifikovány na 2,0 litrový motor, který poskytoval vyšší výkon.

Ikonický design 

Jedním z nejvýraznějších rysů Series 1 byl její design. Vůz měl krabicový tvar s rovnými bočnicemi, rovnou střechou a kapotou. Čelní sklo bylo rovněž ploché a v případě potřeby se dalo sklopit. Tento design byl nejen praktický, ale také ikonický a jeho vzhled zůstával po desetiletí téměř nezměněn.

Land Rover Series 1 měl okamžitý úspěch a rychle se stal oblíbenou volbou farmářů, dalších pracovníků na venkově a badatelů. Vozidlo mělo bezkonkurenční terénní schopnosti a snadno překonávalo nerovný terén, který jiná vozidla nedokázala překonat.

Že je Land Rover Series 1 v terénu jako ryba ve vodě se můžete přesvědčit v tomto videu:

Zdroj: Youtube

V průběhu let se Series 1 dočkala několika vylepšení. V roce 1952 dostala silnější motor a o dva roky později byl přepracován systém odpružení. V roce 1956 byla představena verze s dlouhým rozvorem, který poskytovala větší nákladový prostor a lepší jízdní komfort.

Navzdory svému úspěchu nebyl Land Rover Série 1 bez chyb. Offroad byl hlučný, nepohodlný a nebyl příliš úsporný. Ale pro ty, kteří potřebovali spolehlivé vozidlo pro práci v terénu byl ideální volbou.

Doktor Stables (vpravo) se hrdě hlásil ke skotskému původu a často oblékal tradiční kilt
První karavan vznikl před téměř 140 lety. Najezdil tisíce kilometrů

V 50. letech 20. století byla mezi absolventy univerzit v Oxfordu a Cambridgi uspořádána výzva, aby absolvovali expedici dlouhou 25 tisíc mil z Káhiry do Kapského Města a zpět. Použili vozy Land Rover poskytnuté společností Rover a po úspěchu této expedice se v roce 1956 uskutečnila ještě ambicióznější expedice z Londýna do Singapuru.

Tuto „Oxfordskou a Cambridgeskou expedici na Dálný východ“ natočila BBC a stala se propagačním videem pro Land Rover. Týmy dorazily do Singapuru po ujetí 18 tisíc mil.

Ve zkoušce času obstál 

Dnes je Land Rover Series 1 velmi vyhledávaným vozidlem mezi sběrateli. Jeho jednoduchá a robustní konstrukce spolu s jeho terénními schopnostmi z něj dělají klasiku, která obstála ve zkoušce času.

Trvalý odkaz značky Land Rover lze právě vysledovat až k tomuto ikonickému vozidlu, které stanovilo standard pro všechny budoucí vozy této automobilky. Až v roce 1990 byla čtvrtá série přejmenována na Defender 90, 110 a 130.