„Asi nejnáročnější bylo vypořádat se s faktem, že chyběla dokumentace, podklady pro stavbu,“ míní Antonín Závada mladší, architekt z Valašského Meziříčí. Připomíná, že technický výkres – což se v době trojrozměrného počítačového modelování málokdy vidí – maluje ručně táta podle fotek.

Středověké techniky

Stavitelé také proto podle jeho projektu vycházejí ze středověkých technik a znalostí. „Ruční práce, čemuž odpovídá cena,“ podotýká architekt u novotou (a dvojitým karbolínovým ochranným nátěrem) zářícího kostela. Zvenčí je kompletní. Na místě i je věžička, ovšem nahoře prozatím chybí kovový kříž.

Stavba repliky kostela Božího Těla, 28. července 2020 v Gutech.
PODÍVEJTE SE: Kostel v Gutech ještě nestojí, ale už je z něj atrakce

Replika památky ze XVI. století je pro tesařství Atonína Papšíka mladšího z Hošťálkové největší zakázkou: „Od přípravy jsme na kostele dělali čtrnáct měsíců. Poskládat ho v Beskydech už nebyl problém, to jsme vyzkoušeli doma na Valašsku.“ Zmiňuje nicméně složitý transport dílů na staveniště.

Od počátku prázdnin

Papšíkovi tesaři, deset chlapů a dva brigádníci, dělají v Gutech od počátku prázdnin. „Teď o tom mluvíme, jako by to byla hračka. Ale jsme zničení, jak psi…“ poznamenává šéf firmy před památkářem Tomášem Nitrou. Ten na středečním kontrolním dni stavby pečlivě obchází okolo. Vypadá spokojený.

Obnova kostela v Gutech:

Nový kostel v Gutech je z 350 kubíků jedlové kulatiny (na výrobu konstrukce), 250 kubíků smrkové (dodané z biskupských lesů na šindele) a 40 kubíků dubové (mj. na prahy). „Co jsme se natrápili při výrobě ochozů! Dříve nebyly a nyní taky nejsou rovnoběžné s obvodovými stěnami,“ říká Papšík.

Brzy přijdou vnitřní práce počínaje podlahou. „Najmeme kameníky, kteří nám připravovali základy. Pět centimetrů silná dlažba bude z přírodního pískovce, pod místa k sezení dáme jedlové či smrkové dřevo,“ prozrazuje Papšík. Má už také vzorky kostelních lavic – ty ale ještě musí být odsouhlaseny.

Stavba repliky kostela v Gutech  - V Třinci-Gutech na Frýdecko-Místecku začala 10. července 2020.
Replika vyhořelého kostela v třineckých Gutech se už staví přímo na místě

„Rozhodně nemůžu tvrdit, že se mi nelíbí. Ovšem spokojený budu teprve s finální verzí, až bude všechno dokončeno,“ nechává se u kostela slyšet kněz Kazimierz Płachta z farnosti v nedaleké Ropici, pod níž Guty náleží. Vysvěcení repliky předpokládá v květnu příští rok a čeká také účast biskupa.

Proces obnovy sakrální památky vypálené v srpnu před třemi lety třemi pachateli sleduje veřejnoprávní televize, chystá „časosběrný záznam“ pro budoucí dokumentární film. Dělníci jsou přesvědčeni, že práce dokončí rychle a pak podle svých slov: „ Budeme malými pány, to už biskup řídí kokrhání!“

Kostel pro Guty v Hošťálkové: