Jiří Kýhos má firmu, která se specializuje na sekání trávy. „Tráva obvykle nejvíc roste v květnu a červnu. Suchá léta, na která už jsme si v poslední době zvykli, jí nepřejí. Znovu pak trávníky ožijí v září a sekat se můžou až do konce listopadu. Letos ale tráva roste jako zběsilá,“ svěřuje se profesionální sekáč.

Výbava člověka, který se živí sekáním trávy, je velmi pestrá. Nesmí v ní chybět vřetenová sekačka, která je k trávě nejšetrnější, protože ji stříhá, nikoliv uráží, benzinová rotační sekačka, strunová sekačka pro těžko přístupná místa kolem plotu nebo keřů, na která se dají dobře využít i speciální nůžky na trávu.

Robotická sekačka - Ilustrační foto
Robotická sekačka není pro každého. Napovědět nemusí ani cena

Dále tu najdete bubnovou sekačku na sekání luk a rozlehlejších pozemků. Na ty se dá využít i zahradní traktůrek.

„Pokud má zákazník zájem, můžeme mu pomoci i s nákupem a instalací robotické sekačky,“ zmiňuje Jiří Kýhos populární trend v údržbě trávníku. Robotické sekačky pracují vlastně obdobně jako robotický vysavač v domácnosti. Poradí si i se sklonem terénu 45 stupňů uvnitř sečené plochy, nevýhodou těch kvalitních je jejich vyšší pořizovací cena.

Přerostlý trávník posekat na etapy

Chcete-li udržet trávník zdravý a krásný, naprostou samozřejmostí musí být podle odborníka pravidelná údržba.

„Momentálně roste tráva tak rychle, že se může sekat jednou týdně. V průběhu ostatních měsíců stačí sečení jednou za dva až tři týdny,“ radí Jiří Kýhos s tím, že okrasný trávník by měl být vysoký zhruba čtyři centimetry.

Samozřejmě můžete mít trávu i vyšší, vždy je ale nutné dodržovat pravidlo, že byste měli snižovat výšku stébel pouze o třetinu. Když se tedy například vrátíte po dovolené a zjistíte, že je trávník přerostlý, správně byste ho měli posekat několikrát a s několikadenními odstupy, rozhodně ne najednou. Stejně tak by pro optimální sekání trávy měl být trávník suchý.

Zahradní domek na nářadí.
Zahradní domek je ideální úložiště zahradní techniky. Jak vybrat ten nejlepší?

A kolik vás bude stát sekání trávy, pokud si na ně zavoláte profesionála? Ceny se pohybují od zhruba jedné koruny za metr čtvereční výše, s tím, že je daná nějaká minimální částka za výjezd k údržbě malých ploch.

Konkrétní cena se také odvíjí nejen od plochy, ale i výšky a kvality trávníku, rovinatosti, případně svažitosti terénu a počtu stromů, keřů a záhonů, které stojí sekačce v cestě, i od toho jestli budete chtít sběr a odvoz posekané trávy.