Britskou interiérovou designérku Rachel Ashwellovou prý před lety inspirovaly k vytvoření romantických ubrusů s volánky staré šaty na flamenco. Její půvabné interiéry, v nichž bílé nebo krémově zbarvené lakované skříně, komody a stoly s patinou a skvrnami doplňují starožitné vázy, háčkované ubrusy či tapety s květinovými vzory, si získaly rychle své příznivce a styl Shabby Chic postupně celosvětovou oblibu.

Záchrana zchátralého venkovského domu vyžaduje spoustu času, peněz a odhodlání, zvlášť pokud ho chcete zachovat v jeho původní podobě.
Rekonstrukce venkovského stavení: styl selského baroka udělal z interiéru skvost

Základem je nábytek a doplňky v použitém vzhledu, odtud shabby – v překladu ošuntělý. Rachel Ashwellová bez rozpaků kombinuje britský venkovský styl se středomořským Toskánska a Provence či elegancí francouzských zámků. Výsledkem je něžný, zabydlený romantický interiér.

Při zařizování se používá hlavně bílý dřevěný nábytek, ideálně z blešího trhu či z půdy na chalupě. Hlavně aby na něm byly vidět stopy opotřebení, a je jedno, jestli uměle nebo přirozeně vzniklé. Nábytek by měl mít odřené rohy, rozpraskané kraje, opotřebovaný kov, odloupaný lak nebo neošetřené dřevo. Pokud jde o barvy, základem stylu jsou pudrové pastelové tóny růžové, modré a fialové v kombinaci s jemně šedou, starožitně bílou a světle béžovou.

Nevýrazné pastelové barvy a odstíny jsou doplněny dekorativními prvky v podobě nostalgických stínidel lamp, povlaků na polštáře se sametem a krajkou či květinovými vzory, ale třeba i ikonickými tapetami Toile-de-Jouy s rokokovými výjevy z venkovského života. Navíc nemusíte všechno kupovat. S barvou a smirkovým papírem můžete dát vybranému kusu nábytku starý vzhled, který bude vypadat nově.

Boho styl ohromí svou otevřeností. Nebojte se experimentovat, všechno je povoleno. Jediným omezením je váš vkus.
Na vlně boho stylu. Ohromí svou otevřeností a originalitou